Datum zveřejnění: 
29. 8. 2016

Ministerstvo dopravy v neděli uzavřelo dodatek ke smlouvě se společností Kapsch o pokračování správy mýtného systému na maximálně tři roky za 5,27 miliardy korun. Uvedli to mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold a společnosti Kapsch David Šimoník. Stát vyjednal s firmou "slevu" 28 procent oproti současnosti. Uzavření dodatku kritizuje pravicová opozice. Podle koaliční ČSSD, která proti uzavření dodatku dříve vystupovala, jde o odpovědnost ministra dopravy Dana Ťoka.

Součástí ceny je provoz mýtných bran za čtyři miliardy korun, poskytnutí součinnosti při předávání systému novému provozovateli, nákup nových palubních jednotek a zavedení služby jednotného evropského mýta (EETS).

Podle ministra dopravy Dana Ťoka se tak prodloužením dosavadní smlouvy s firmou Kapsch na provoz mýtných bran otevře úřadu cesta k přípravě otevřené a technologicky neutrální soutěže na další správu mýtného systému. Nový dodatek má zároveň umožnit hladký přechod systému na nového provozovatele.      

Podle vedoucího Ústavu dopravních systémů Fakulty dopravní ČVUT v Praze Pavla Přibyla pokud není známá cílová funkce, je těžké něco měnit. "Politici dodneška nerozhodli, zda bude zavedeno takzvané evropské mýto, nebo zda bude rozšířeno mýto na silnice jiných tříd. Když není politické rozhodnutí, tak řešení, které zvolilo ministerstvo, je podle mého jediné možné a optimální i finančně," uvedl Přibyl. 
 

Zdroj: 
CT24.cz