Datum zveřejnění: 
27. 8. 2016

Tým vědců z Elektrotechnické fakulty Českého vysokého učení technického v Praze vyvinul software, který dokáže věrně reprodukovat styl jakéhokoliv výtvarníka nebo malíře a vytvořit ve stejném duchu obraz úplně nový. Tak, že ani expert nepozná, že ho nemaloval malíř.
"Podobných programů vzniká v dnešní době více. Ten náš je ale unikátní v tom, že dokáže pracovat i se světlem, a to tak, jak by s ním pracoval sám autor předlohy," vysvětluje vedoucí vědeckého týmu Daniel Sýkora. K tomu slouží dva trojrozměrné modely. První z nich, například obyčejná koule na rovné ploše, poslouží jako předloha pro živého umělce, který podle ní namaluje svým specifickým stylem obraz. Pomocí druhého modelu se pak dá programu informace o tom, jak má výsledná scéna vypadat. Algoritmus díky modelům pozná, kde by umělec namaloval třeba odlesky.
Současná podoba programu má však ještě své limity. "Zatím nedokážeme věrně vytvořit třeba scénu, ve které je velké množství různých odlesků. Algoritmus pak ve výsledné scéně dělá chyby," vysvětluje Sýkora. Jinak ovšem nástroj dokáže ošálit i umělecké odborníky. Podle Daniela Sýkory však jen na první pohled. "Jako autoři totiž dokážeme pomocí jednoduchého detekčního algoritmu poznat, zda došlo k použití našeho programu," uvádí vědec a dodává, že zneužití plagiátorů se zabránit asi nedá.
Výzkumníci už software přihlásili na americký patentový úřad, který by měl během dvou let rozhodnout, zda jim udělí patent.       

 

Autor: 
Martin Bajtler
Zdroj: 
Mladá fronta Dnes