Datum zveřejnění: 
26. 8. 2016

Německé ministerstvo pro vzdělávání a výzkum darovalo českému Institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) milion eur na výzkum. Česko za darované peníze nakoupí roboty pro společný výzkum kolektivní robotiky.

Česká republika spolupracuje s Německým výzkumným střediskem pro umělou inteligenci už několik let. V rámci návštěvy kancléřky Angely Merkelové proto podepsal český institut se svým německým protějškem novou dohodu o spolupráci v oblasti průmyslu.

"Budeme si vyměňovat profesory, výzkumníky, studenty a usilovat o evropské projekty," řekl ke smlouvě ředitel CIIRC Vladimír Mařík. Institut podle něj už nyní spolupracuje nejméně s desítkou německých firem. Německé ministerstvo proto navíc přidalo ke smlouvě jako dárek milion eur.

Institut za peníze nakoupí roboty pro další výzkum. "Jde o oblast, kde skupiny robotů spolupracují se skupinami lidí nebo tvoří společné týmy," upřesnil Mařík. Příkladem je součinnost lidí a robotů při krizových záchranářských operacích. Na tuto oblast cílí například projekt pásového mobilního robota TRADR.

Vedle robotiky se institut zaměřuje i na plánování průmyslové výroby. ČVUT je například úspěšná při rozvrhování montáže trupů letadel Airbus. Němci dělají pro stejnou firmu montáž křídel. "Je naprosto logické, že spojíme své síly a uděláme komplexnější systém," řekl České televizi Mařík.

Do třetice se institut zabývá oblastí kyberneticko-fyzikálních systémů a jejich spojení s běžnými informačními sítěmi a datovými cloudy.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky je proto důležitá spolupráce s Frauenhoferovou společností, která působí v Německu a zaměřuje se na propojení vědy s konkrétními potřebami průmyslu, aby podniky mohly ihned realizovat výsledky aplikovaného výzkumu. Největší instituce na podporu aplikovaného výzkumu v Evropě se představí v polovině letošního října i v Praze.

Institut informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) byl na ČVUT založený už v roce 2013. Dosud sídlil v provizorních prostorech, na podzim se ale mají otevřít dvě nové budovy v dejvickém areálu ČVUT.      
 

Zdroj: 
CT24.cz