Datum zveřejnění: 
26. 8. 2016

Německá kancléřka Angela Merkelová se minulý čtvrtek při návštěvě Prahy setkala s českým premiérem Bohuslavem Sobotkou. Během společného jednání se dohodli na vzájemné podpoře Průmyslu 4.0.

Zástupci Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT a Německého výzkumného centra pro umělou inteligenci (DFKI) podepsali za přítomnosti obou předsedů vlády dohodu o spolupráci v této oblasti. Na půdě ČVUT by mělo vzniknout otevřené laboratorní testovací pracoviště pro malé a střední podniky.

Setkání s kancléřkou byl přítomen také zástupce CzechInvestu Roman Pašek. Agentura CzechInvest se problematice Průmyslu 4.0 dlouhodobě věnuje a podílela se také na vzniku Národní iniciativy Průmysl 4.0. Cílem iniciativy je poskytnout klíčové informace související s tématem čtvrté průmyslové revoluce, ukázat možné směry vývoje, které by mohly podpořit ekonomiku a průmyslovou základnu České republiky.

„Letošní rok bude úspěšný co do počtu přímých německých investic. Jen za první pololetí evidujeme 9 investičních projektů, především do sektoru výroby motorových vozidel. V Brně vznikne centrum sdílených služeb, které se zaměří na finance a vytvoří 300 nových pracovních míst pro vysoce erudované experty. Jednáme nyní s 20 případnými německými investory, jejichž angažmá by mohlo přinést české ekonomice zhruba 20 miliard Kč a vytvořilo by téměř 5200 nových pracovních míst," uvedl během setkání s německou kancléřkou ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Zdroj: 
technickytydenik.cz