Datum zveřejnění: 
13. 8. 2016

35 studentů z osmi českých vysokých škol stráví dva týdny prázdnin v provozu Jaderné elektrárny Temelín.

Až polovina absolventů takzvané letní univerzity potom po ukončení studia nastupuje na různé pracovní pozice ve společnosti ČEZ. Velmi pravděpodobně mezi nimi nechybí ani budoucí operátoři jaderných elektráren.

Místo koupání, nebo přivýdělku na brigádách psychotesty, převlékání do speciálních oděvů, semináře a prolézání všech myslitelných prostor velké jaderné elektrárny. Tak vypadá unikátní letní stáž v Temelíně. I přes náročný program a náklady spojené s dojížděním zájem o ni mnohonásobně převýšil nabídku volných míst.

"V letošním roce se nám hlásilo hned v první vlně více než sto studentů. Z nich jsme vybírali podle profilu jejich studia a výsledků psychotestů. Ty totiž poskytnou i částečné vodítko pro jejich budoucí uplatnění," vysvětluje autor projektu Pavel Šimák.

Studenti se do Temelína sjeli z jedenácti fakult osmi českých vysokých škol. Se všemi elektrárna v různé míře spolupracuje. Vysoce odborná stáž pomáhá mladým lidem při studiu i rozhodování, kam se vydat po získání diplomu.

"V Temelíně jsem už byla a navázala jsem tady ohledně studia i nějaké kontakty, takže, když přišla možnost se přihlásit, tak jsem neváhala," říká studentka třetího ročníku jaderně-fyzikální fakulty ČVUT Lucie Hinterholzingerová. "Chtěl jsem si zkusit poznat tu elektrárnu na vlastní kůži, poznat prostředí a lidi," potvrzuje její kolega Jan Špatný, jehož oba rodiče v Temelíně už pracují.

Stáže jsou podle samotných studentů poměrně náročné. Kromě detailních prohlídek zařízení je čekají například desítky hodin přednášek a seminářů s odborníky a managementem elektrárny. Zaměstnanci si ale studenty pochvalují.

"Absolvování Letní univerzity patří u uchazečů o vysoce kvalifikovanou práci mezi ta nejdůležitější doporučení. Dokazuje, že mají o obor zájem a neváhají tomu obětovat i volný čas," konstatuje ředitel Temelína Bohdan Zronek.

Nejhezčí maturantka vyměnila přehlídková mola za jaderný reaktor

Jaderná elektrárna Temelín vyrobila první elektřinu v prosinci 2000. V současnosti je největším zdrojem výroby elektřiny v České republice. Svojí bezpečnou a bezemisní produkcí kryje pětinu české spotřeby. V roce 2015 vyrobila 14,23 miliard kWh elektrické energie. Jižní Čechy by s elektřinou z Temelína vydržely téměř 4,5 roku, českým domácnostem by stačila na celý rok.       
 

Zdroj: 
jihoceskenovinky.cz