Datum zveřejnění: 
7. 8. 2016

Zprvu to byl jen bláznivý nápad čtyř vysokoškoláků, jak prosedět poslední prázdniny za volantem starých felicií. Jenže oni k hranicím daleké Číny opravdu dojeli. Nyní se stejně dobrodružně vrací zpět, bohužel v neúplné sestavě.

"S nápadem přišel už před dvěma lety Honza při cestě do italských Alp," říká student ČVUT Dušan Makrlík (23). "Na strahovských kolejích jsme stále sjížděli seriály, mimo jiné i Top Gear. V několika dílech si moderátoři vybrali stará auta, s nimiž pak projížděli například Jižní Ameriku. To nás nadchlo," popisuje hlavní organizátor cesty a student ČVUT Jan Suastika (23).

Jasná volba

Volba padla na Škody Felicia. "Byla to první auta rodičů a následně i naše. Daly se na ně dobře balit holky," shodly se na výběru všichni čtyři.  Jednu »feldu« sehnal Jan zadarmo a za druhou zaplatili 2000 korun. Zato v servisu pak nechali 150 tisíc korun, zhruba polovinu celého rozpočtu.

"Museli jsme dále zaplatit ekodaně, přepisy, víza, očkování a nakonec založit právnickou osobu," popisuje přípravy budoucí učitel tělocviku Ondřej Šmolík (22), který jako jediný jedinemusel řešit problém se svou drahou polovičkou, protože se s ní před odjezdem rozešel.

"Z velké části si vše hradíme sami, hodně nám ale pomohlo i 58 tisíc, které jsme vybrali od fanoušků v projektu HitHit," říká poslední člen posádky Jakub Rubáš (21), student stavební fakulty.

Měsíc na cestě

Na cestu se vypravili 2. července z náměstí ve Kdyni a než dojeli přes Chorvatsko, Řecko či Rusko na hranice Číny, museli se vypořádat s kdečím, jak napovídají příběhy v pravé části stránky.

Nyní se Jan, Ondřej a Dušan vrací v jedné felicii od hranic Číny, na kterou si sáhli přes ostnaté dráty. Jednoho zeleného draka ale museli zanechat v Kyrgyzstánu, oprava již nebyla možná. Jakub bohužel zamířil domů letadlem s lékařem, už nebyl schopen pokračovat dále s ostatními autem. Návrat si naplánovali na posledního srpna.
 

Autor: 
Bára Veverková
Zdroj: 
Nedělní Blesk