Datum zveřejnění: 
28. 7. 2016

Vláda schválila investiční smlouvu se společností General Electric (GE), která v Česku plánuje stavbu závodu pro vývoj, testování a výrobu turbovrtulových motorů. GE se ve smlouvě oproti původnímu návrhu, jehož projednávání vláda opakovaně přerušila, více zavázala, že v Česku bude skutečně investici realizovat. Hodnota investice je odhadována na více než 9,5 miliardy korun (350 milionů eur).
Ministr průmyslu Jan Mládek zdůraznil, že investice bude mít dvě fáze. Ještě před samotnou stavbou závodu musí být dokončen vývoj turbovrtulového motoru a ten musí být vyzkoušen, což bude dělat ČVUT. GE by v novém závodě měla zahájit výrobu do konce roku 2022. V té době by produkce firmy v ČR měla dosáhnout 400 motorů za rok, v roce 2026 pak 600 motorů. V novém závodě by mělo být vytvořeno do deseti let nejméně 500 nových pracovním míst.
Kromě pomoci s vývojem motoru by ČVUT mělo pro GE vychovat stovky nových inženýrů. Kvůli leteckému výzkumu už škola požádala o evropskou dotaci ve výši dvou miliard korun.      

Zdroj: 
Lidové noviny