Datum zveřejnění: 
28. 7. 2016

Nejpozději do roku 2022 zahájí americký koncern Generál Electric u Prahy výrobu turbovrtulových leteckých motorů a pohonných jednotek pro drony. Smlouvu s Američany schválila vláda.
Kvůli záměru se v poslední době rozhořel spor mezi ministry financí a průmyslu Andrejem Babišem a Janem Mládkem.
"Ministerstvo je pro, jen nechce realizaci v podobě, která je všestranně výhodná pro firmu, zatímco český stát, respektive jeho daňoví poplatníci nesou většinu nákladů i rizik," tvrdil Babišův úřad.
Šéf státní pokladny nakonec změnil názor výměnou za to, že smlouva obsahuje zvýšenou garanci ze strany americké společnosti, že investice bude skutečně realizovat. Výměnou za to by měl stát poskytnout ČVUT finance na vývoj motorů a výchovu stovek inženýrů. Peníze by se měly vrátit formou evropských dotací.
Nová továrna by měla vyrábět čtyři sta motorů ročně, za další čtyři roky by měla produkci zvýšit na šest set motorů. V novém závodě má vzniknout nejméně pět stovek pracovních míst.
Firma nebude motory jen vyrábět, ale i vyvíjet a testovat, s čímž jí pomůže České vysoké učení technické. To také vychová pro letecký závod stovky inženýrů.
GE může zažádat o standardní investiční pobídku určenou na výstavbu nového provozu maximálně do výše 25 procent uznatelných nákladů.       
 

Zdroj: 
E15