Datum zveřejnění: 
28. 7. 2016

General Electric (GE) se může pustit do stavby závodu na vývoj a výrobu turbovrtulových motorů. Podporu investici amerického výrobce za 9,5 miliardy korun včera schválil kabinet Bohuslava Sobotky.
"Vláda schválila podporu záměru, aby tady GE měla fabriku na letecké turbomotory," řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. V novém závodě by mělo být vytvořeno do deseti let nejméně 500 nových pracovních míst. Podle vládní agentury CzechInvest může GE zažádat o standardní investiční pobídku určenou čistě na výstavbu nového závodu maximálně do výše 25 procent uznatelných nákladů.
Na vývoji a zkoušení motorů se bude podílet České vysoké učení technické v Praze. "Ti lidé se budou učit na dovyvíjení těch nejlepších leteckých motorů, které ve světě existují. A teprve když se to povede, tak v roce 2022 by se General Electric zavázala, že tu otevře fabriku, která bude mít 500 lidí a bude vyrábět letecké motory," vysvětlil ministr průmyslu.
Kvůli leteckému výzkumu už ČVUT požádalo o evropskou dotaci ve výši dvou miliard korun, jak uvedl server iHned.cz. "Pokud evropskou dotaci na excelentní výzkum v oblasti leteckých motorů získáme, zvýší to prestiž a kvalitu naší školy," prohlásil děkan Strojní fakulty ČVUT Michael Valášek. Stát by měl výzkum podpořit předfinancováním ve výši sto milionů korun.
Společnost General Electric by v novém závodě měla dle smlouvy zahájit výrobu do konce roku 2022. V té době by se produkce firmy v České republice měla pohybovat okolo 400 motorů ročně. Předpokládaným vrcholem je 600 vyprodukovaných motorů, které mají vznikat od roku 2026.
Česko má nejnižší nezaměstnanost v rámci Evropské unie, ale příliš mnoho pracovních míst je špatně placeno a není zřejmé, zda jsou dlouhodobě udržitelná. "Potřebujeme místa, která jsou dobře placená a udržitelná," zdůraznil ministr průmyslu, k čemuž by podle něj mohla pomoci právě výroba leteckých turbomotorů.
Ministr financí Andrej Babiš dříve část chystané smlouvy s GE kritizoval s tím, že není jisté, že firma investici uskuteční. Americká společnost se však před včerejším projednáváním vládou více zavázala, že závod postaví.
Česko by se díky investici dostalo mezi pět států, ve kterých jsou navrhovány a vyráběny letecké motory.       
 

Zdroj: 
Mladá fronta Dnes