Datum zveřejnění: 
27. 7. 2016

Nejpozději do roku 2022 zahájí americký koncern Generál Electric poblíž Prahy výrobu turbovrtulových leteckých motorů a pohonných jednotek pro drony. Investiční smlouvu s Američany schválila vláda. Firma nebude motory jen vyrábět, ale i vyvíjet a testovat, s čímž jí pomůže České vysoké učení technické. To také vychová pro letecký závod stovky inženýrů.

Kvůli záměru se v poslední době rozhořel spor mezi ministry financí a průmyslu Andrejem Babišem a Janem Mládkem.

"Ministerstvo je pro, jen nechce realizaci v podobě, která je všestranně výhodná pro firmu, zatímco český stát respektive jeho daňoví poplatníci nesou naprostou většinu nákladů i rizik," tvrdil Babišův úřad.

Šéf státní pokladny nakonec změnil názor výměnou za to, že smlouva obsahuje zvýšenou garanci ze strany americké společnosti, že investice bude skutečně realizovat. Výměnou za to by měl stát poskytnout ČVUT na vývoj motorů a výchovu stovek inženýrů. Peníze by se měly později vrátit formou evropských dotací.

Od roku 2022 by továrny měla vyrábět čtyři sta motorů ročně, za další čtyři roky by měla produkci zvýšit na šest set motorů. V novém závodě má vzniknou nejméně 500 nových pracovním míst. GE může zažádat o standardní investiční pobídku určenou na výstavbu nového provozu maximálně do výše 25 procent uznatelných nákladů.

Dnes schválené vládní usnesení počítá s tím, že stát uvolní v letech 2016 až 2018 podporu ve výši téměř dvou miliard korun na financování přípravy vývoje nových turbovrtulových motorů pro České vysoké učení technické v Praze (ČVUT). V případě, že bude v roce 2017 financování zcela zajištěno z fondů EU, budou prostředky vráceny do státního rozpočtu.

"Ministerstvo financí předpokládá, že projekt bude z většinové části pokryt z peněz fondů EU spravovaných ministerstvem školství. Nicméně ministerstvo průmyslu pro případ, že by tato žádost o EU fondy nebyla úspěšná, byť se tento scénář s ohledem na kvalitu projektu nepředpokládá, požaduje alternativní zajištění financování výdajů pro pořízení infrastruktury ČVUT ze státního rozpočtu," řekl mluvčí ministerstva průmyslu František Kotrba.

ČVUT podle něj musí už teď začít nakupovat technologie, na které nemá dostatečné finanční prostředky a peníze z fondů EU budou dostupné až později. "Pokud evropskou dotaci na excelentní výzkum v oblasti leteckých motorů získáme, zvýší to prestiž a kvalitu naší školy," řekl děkan strojní fakulty ČVUT Michael Valášek.

 

Zdroj: 
e15.cz