Datum zveřejnění: 
21. 7. 2016

V Ústí nad Labem by měla v dohledné době vzniknout stejná turistická atrakce, jaká je už třetí sezonu v sousedním Děčíně - zajištěná lezecká cesta via ferrata. Vedla by po stěně Mariánské skály jen kousek od centra. Pod ní by navíc vznikla i venkovní hřiště či veřejná griloviště.

"Nápad vznikl už před třemi lety, kdy jsme se s kamarády odmítli smířit s tím, jak to vypadá na louce pod skálou, kde bylo fotbalové hřiště a dalo se tam posedět na trávě," říká tehdejší aktivista a dnes místostarosta centrálního obvodu Karel Karika.

"Chodili jsme to tam čistit od náletů a černých skládek a přitom nás napadlo, jestli by se nedalo se skálou něco udělat," doplňuje.

Jedním z těch, kdo na brigády chodili, byl i architekt Jiří Němeček. Svým studentům na ČVUT zadal úkol navrhnout řešení, jak by se mohla celá lokalita na Mariánské skále i kolem ní proměnit poté, co skončí tamní lom.
Vznikne sportovně-volnočasový areál

Částečně z jejich vizí a z části z vlastních nápadů se pak zrodila myšlenka na sportovně-volnočasový areál, jehož součástí bude i ferrata. Vedení města je záměru nakloněné a vše by mělo být otázkou maximálně několika měsíců.

Zastupitelé nedávno odmítli pronajmout pozemek pod skálou blízkému autocentru, které chtělo rozšířit svůj prodejní areál, a v současné chvíli už je záměr na odboru životního prostředí.

"Po něm se musí vyjádřit ještě ochrana přírody a pak už zbývá jen oslovit firmy, které vytvoří projekt, podle něhož se to celé vybuduje. Koncem září by mělo být jasné, co a jak, stavět by se začalo nejspíš na jaře," nastiňuje Karika.

Na louce na úpatí skály by vznikla workoutová hřiště pro děti i seniory, dále místo pro kuželky, zmíněné veřejné grily a také půjčovna pro zájemce o výstup na ferratu bez vlastního vybavení. Stavitel plánuje jednu cestu za dva týdny.

"Všechny naše záměry vycházely z plánu rekultivace, které byly u Báňského úřadu v Mostě. Podle nich už by se tam měly jen dotěžovat zbytky a nemělo by se už nic odstřelovat," uvedl Karika, že třeba otřesy a uvolňování lanových kotev by hrozit neměly.       
 

Autor: 
Jiří Nýdrle
Zdroj: 
usti.iDNES.cz