Datum zveřejnění: 
21. 7. 2016

I když v Mnichově Hradišti na Mladoboleslavsku chybí bazén a město ani nepočítá, že by nějaký postavilo, lidé hojně využívají koupání v Jizeře. Radnice se proto teď pustila do modernizace pláže.

"Kladívka, akumulátorové vrtačky, hřebíky, vruty, kolečka, lopaty, hrábě a řada šikovných rukou. Tak to vypadalo na břehu Jizery v Mnichově Hradišti, kde už stovky let funguje pláž.
Když starosta Ondřej Lochman vystoupil z auta, v ruce nesl krabičku s vruty. "Tady máte pár kousků," podával zásoby dobrovolníkům, kteří dodělávali dřevěné ležení u břehu. Náčiní se chopili i radní. Počítač za vrtačku vyměnil například Jan Mareš. Ten přivrtával šrouby do dřevěného prvku, který bude sloužit ke slunění.
"Název asi žádný nemá, mě ale jedním vrcholkem připomíná kopce, některým lidem Trosky, já osobně tomu říkám velehory," konstatoval Ondřej Lochman.
Zhruba uprostřed břehu je místo s pozvolným vstupem do vody a nízkým břehem, které vyhledávají hlavně rodiny s dětmi. "Prostor je navíc zastíněný vrbou, takže tu rodiče o své ratolesti mít strach určitě nemusí. Kromě toho si zde mohou zahrát šachy a přibude i jednoduché dětské hřiště s několika prvky," upřesnil starosta. Na zatravněné pláži nechybí ani pobytové schody, na kterých se lze slunit.


Záplavové území
Podobu mobiliáře diskutoval architekt města Jakub Chuchlík s architektonickým Ateliérem MáMa, který se v minulém týdnu se čtrnácti studenty z Fakulty architektury ČVUT v rámci praxe usadil na břehu Jizery.
"Nic tady nemůže být napevno, protože se nacházíme v záplavovém území. Proto je veškerý mobiliář montovaný, nic není v betonu. Je to pouze dočasná stavba. Předpokládáme, že vydrží zhruba pět let," vysvětlil starosta Mnichova Hradiště s tím, že do investice vložili přibližně šedesát tisíc korun, což je cena materiálu.
To, že voda už město trochu postrašila, je patrné i dnes. Před několika dny se Mladoboleslavskem prohnal silný liják, který hladinu Jizery v Mnichově Hradiště o několik centimetrů zvedl. Ještě v pondělí bylo možné pozorovat bahno, které voda na břeh přinesla.
Veřejná diskuse
K úpravám pláže se v březnu vyjadřovali i obyvatelé Mnichova Hradiště ve veřejné diskusi. Jednou z otázek, která přišla na přetřes, bylo, zda povolit přístup i pejskařům. "Dosud to bylo zakázané, nakonec jsme to povolili. Mají ale značkou vymezený prostor, který je navíc oddělený panelovým přístupem pro hasiče, kteří z Jizery načerpávají vodu," ukázal Ondřej Lochman.
V současné době řeší ještě další mobiliář jako jsou odpadkové koše, lavičky, stoly a přibude i ohniště. Už loni na podzim Povodí Labe strhlo zarostlé břehy, čímž zlepšilo průtok vody v korytě, a pořezalo spadlé stromy. Na jaře město pokračovalo terénními úpravami - část pláže byla například vysypaná pískem, upraveny byly i vstupy do vody.

Autor: 
Lucie Růžková
Zdroj: 
prazsky.denik.cz