Datum zveřejnění: 
21. 7. 2016

Technická univerzita se chystá naskočit na nový trend, měl by připravit nové experty na robotizaci průmyslu.

Roboti budou brát lidem práci. Nebo ne? Na čtvrtou průmyslovou revoluci chce reagovat pražské ČVUT v novém magisterském oboru. "Reflektuje současný stav, kdy se byznys přesouvá na internet a dodavatelé musejí být schopni pružně reagovat na měnící se poptávku zákazníků a s ohledem na to přizpůsobit i svá výrobní zařízení a technologie. Ty pak umožní vyrábět individualizované výrobky hromadně, s nízkými náklady a velmi krátkými dodacími lhůtami," tvrdí tisková zpráva univerzity.

Do programu Průmysl 4.0 se lze přihlásit ještě do poloviny září. A to skrz individuální studijní plán Mechatronika.

Na nový přístup v podnikání už naskakují v tuzemsku nové firmy. Třeba minipivovar v Radešíně využívá místo sládka počítač. Prozatím to nefunguje tak, že by elektronický sládek dokázal sám vymyslet recept, podobně jako se třeba Watson od IBM snaží vytvářet vlastní jídla. Recept piva stále píše člověk, zadá se ovšem do stroje a ten už pak říká, co a jak je třeba udělat.

Počítač tak už lidi úkoluje. A systém by se měl rozšiřovat – chystají se například dvě chytré kamery, které budou kontrolovat pozici pák a případně obsluhu upozorňovat.

Trend, který rozjíždí především němečtí průmyslníci, se musí v konzervativním světě tradičního průmyslu prosadit systémově. "Není problém něco osadit senzory a není problém sbírat veškerá data. Technicky zde vznikají sítě, které to umožňují. Je možné sbírat data z výroby, logistického a dodavatelského řetězce. Velká otázka je, jak je ve skutečnosti využít. Máme různé zákazníky, kteří nejdříve chtějí data sbírat a pak se podívat, jestli z nich vůbec něco vyčtou. Musí ale přijít zcela koncepční přístup a celý koncept průmyslu 4.0 se musí postavit tak, aby k něčemu byl od začátku. Mít obrovské množství dat a nevědět, jak s nimi pracovat, to vám ve výsledku sebere zdroje a nic vám to nepřinese," tvrdí v rozhovoru pro Lupa.cz šéf SAPu Roman Knap.      

Autor: 
Jan Beránek
Zdroj: 
Lupa.cz