Datum zveřejnění: 
20. 7. 2016

Již za nedlouho začne další část obnovy kanálu pro vodní sporty v Račicích u Štětí. V plánu je rekonstrukce restaurace, ubytování i tribuny, modernizovat se bude i přívod elektřiny či počítačové sítě.

Nedaleko u řeky Labe ve Štětí začala vznikat také nová loděnice, která bude dalším zázemím pro veslaře a kanoisty, umožní jim přípravu na dlouhých tratích. Labe aréna má sloužit jako národní olympijské centrum vodních sportů.

Ve Štětí se na stavbu nové loděnice investuje částka 60 miliónů korun, které jdou podle Kurfirsta z prostředků Ústeckého kraje. Stará loděnice u Labe poničená povodněmi v roce 2013 byla zbourána letos na začátku roku, právě v těchto dnech začíná vznikat nová. Ta bude stát na břehu řeky na téměř stovce pilotů, které se začnou zanedlouho vrtat.
"Závodníci tam budou mít zázemí včetně posilovny, hangárů, tělocvičny. Zajímavostí je, že by tam měl být vybudován aktivní bazén s proudem," uvedl Kurfirst. Vodu v bazénu bude pohánět série vodních čerpadel tak, aby se simulovala jízda lodi po vodní hladině. V Evropě je jediný takový bazén a to 15 let starý – v Londýně. Konstrukce bazénu se ujal tým profesora Jaroslava Pollerta z pražské Stavební fakulty ČVUT, který mimo jiné navrhl kanál pro divokou vodu pro Olympiádu v Riu de Janeiro.
Loděnice ve Štětí bude sloužit z části pro uživatele račického a z části pro veslaře a kanoisty ze Štětí. Na novou loděnici se již těší i veslaři z Oxfordu, kteří si Labe ve Štětí již dvakrát vyzkoušeli a plánují se sem po dostavění loděnice vrátit.
Račice jsou unikátním místem pro veslování a rychlostní kanoistiku. Pro závodění má jedny z nejregulérnějších podmínek na světě.       
 

Autor: 
Aleš Pelikán
Zdroj: 
Právo