Datum zveřejnění: 
19. 7. 2016

Zazní hymna, promluví rektor a čerství absolventi skládají slib. Rozdíl je v tom, že v roli mladých inženýrů jsou žáci základních škol a na získání diplomu z Dětské univerzity na Českém vysokém učení technickém jim stačil jeden letní týden. Program pro zvídavé školáky jich letos absolvovalo přes tři sta, do dvou dnů od spuštění přihlašování byla všechna místa rozebraná. "Zájem neustále roste," potvrdila garantka projektu Michaela Kostelecká. Tři čtvrtiny účastníků tvoří děti zaměstnanců školy, mladšího bratra přihlásil i jeden ze studentů. Děti spí doma, na celý týden mají ale připravený program. Rodinám se líbí, jak se ČVUT předvádí a připravuje si tak budoucí studenty. Na programu má i zajímavosti, se kterými se děti obvykle nesetkají. Dostat se mohou třeba na přistávací plochu ruzyňského letiště.
Vychovávat studenty už odmala je pro vysoké školy výhodné. Většina účastníků Dětské univerzity zatím o vysoké škole nepřemýšlela, ale po týdenním kurzu mají jasno: půjdou na ČVUT. Toho využívají i jiné univerzity a v létě pořádají podobné akce.
Přestože zástupci průmyslových podniků i samy univerzity si stěžují, že zájem studentů o technické či přírodovědné obory je malý, rodiče tvrdí opak. Zájem o "vědecké" aktivity dětí v posledních letech stoupá. Někteří z nich dokonce u počítače čekali na půlnoc, aby dítě stihli přihlásit včas a o místo na letní univerzitě nepřišli.
 

Autor: 
Barbora Loudová, Markéta Hronová
Zdroj: 
Hospodářské noviny