Datum zveřejnění: 
19. 7. 2016

Ústí nad Labem - Nový sportovní areál by už brzy mohl vyrůst pod Mariánskou skálou. Zastupitelé neschválili pronajmout dotyčný pozemek sousednímu Autocentru BEK. Chtějí tak dát přednost tomu, aby místo, které dříve sloužilo jako fotbalové hřiště, opět plnilo funkci pro sport a volnočasové vyžití. Součástí má být i populární zajištěná cesta, tzv. ferrata.

Ferratu postaví česká horolezecká ikona Karel Bělina, který už několik těchto zajištěných cest vybudoval v Děčíně, ve Slaném, na Vrabinci a dvě také v Rakousku. "Mariánská skála je ideální místo pro ferratu. Přitáhne to nové turisty. Zatím jsme prostor proslanili a zjistili, že je tam potřeba oklepat nějaké kameny," vysvětlil Bělina s tím, že například na děčínskou ferratu dorazí ročně více než 20 tisíc lidí.
Sportovní park pod Mariánskou skálou má obsahovat taktéž workoutové hřiště či veřejné grily. "Půjde o sportovní a zábavní centrum pro děti i seniory, kteří chtějí využít svůj čas aktivně. Součástí bude i altánek s půjčovnou vybavení na ferratu," upřesnil místostarosta Ústí Karel Karika, podle něhož zřízení volnočasového areálu rozpočet Ústí nezatíží.
 Areál zapadá do generalu řešení celé Mariánské skály. Od studentů pražské fakulty ČVUT mám navíc i spoustu návrhů, jak by lokalita mohla vypadat," sdělil Karel Karika.
 

Autor: 
Kristián Šujan
Zdroj: 
mostecky.denik.cz