Datum zveřejnění: 
19. 7. 2016

Od 14. do 17. července proběhl na anglickém okruhu Silverstone další závod Formula Student, kterého se zúčastnil i tým Fakulty strojní ČVUT v Praze "CTU CarTech". S novým modelem formule FS.08, který letos postavil, získal v silné konkurenci 107 evropských týmů skvělé 7. místo.

Formula Student je konstrukční soutěž pro studenty inženýrských škol. V současné době v ní soutěží více než 500 univerzitních týmů z celého světa. Představuje konstrukční úkol, který by mohla uložit kterákoliv automobilka. Zadáno je fiktivní výběrové řízení na vývoj vozu formulového typu pro víkendového neprofesionálního závodníka, který holduje autokrosu nebo sprintu. Vůz proto musí disponovat velkým výkonem ve smyslu co nejlepší akcelerace, brzdění a ovladatelnosti, být levný, spolehlivý, konkurenceschopný, se snadnou údržbou. Měl by být také esteticky na úrovni, pohodlný a využívat co nejvíce běžně dostupných součástí. Produkční plán je 1000 vozů za rok. Týmy pak mají za úkol vyvinutý vůz demonstrovat jedním prototypem. Na konci je vůz porovnán s návrhy konkurence a pouze ten nejlepší se dočká "výroby".

V dílčích závodech, ze kterých se soutěž Formula Student skládá, přitom musí každý tým absolvovat jak statické disciplíny, jako je prezentování designu formule, nebo představení business plánu před porotou, tak i samotné závody. Ty se skládají z akcelerační disciplíny na 75 metrů Skid-pad, kvalifikační disciplíny Autokros a vytrvalostní disciplíny Endurance na 22 kilometrů.

Při vývoji nové formule využili členové týmu "CTU CarTech", který se skládá z asi 30 studentů Fakulty strojní a Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze, mnoho nových technologií. Mezi ně patří 3D tisk titanu, hliníku i plastu. Sami také vyvinuli řídicí jednotku, díky které se z kokpitu nastavuje tuhost podvozku.

Po úspěchu v Anglii bude tým "CTU CarTech" letos startovat i na dalších závodech Formula Student, včetně jednoho v ČR – a to 3. 8. – 6. 8. 2016 v Mostu, dále 18. 8 – 21. 8. 2016 v Maďarsku a 24. 8. – 28. 8. 2016 ve Španělsku.      
 

Zdroj: 
feedit.cz