Datum zveřejnění: 
19. 7. 2016

O trendech v oblasti technického vývoje, systémů výroby a kvality se jednalo 30. a 31. května 2016 na mezinárodní konferenci o průmyslu 4.0 a aplikaci metody Quality Function Deployment (QFD), kterou v Praze a Mladé Boleslavi společně uspořádaly Škoda Auto, ČVUT a německé organizace AutoUNI a QFD Institut pod záštitou vlády České republiky.
"Cílem konference bylo stanovit trendy a směr, kterým se bude nejen automobilový průmysl ubírat," řekl Jaroslav Machan z technického vývoje Škoda Auto, který konferenci vedl a společně se svými kolegy organizoval. Mezinárodní konference představila významné události v průmyslu v kontextu s přicházející "průmyslovou revolucí 4.0", představující zásadní posun v oblasti automatizace výroby, digitalizace a konektivity.
Konference se konala pod záštitou místopředsedy vlády ČR pro vědu, výzkum a inovace Pavla Bělobrádka, který program zahájil v Lichtenštejnském paláci v Praze a deklaroval podporu české vlády v oblastech inovací a výzkumu, jež podle něho povede k větší konkurenceschopnosti firem a v konečném důsledku i k růstu jejich obratu a zaměstnanosti. Vicepremiér Bělobrádek na konferenci oznámil, že vláda schválila navýšení státního rozpočtu ČR na výzkum, vývoj a inovace o 3,7 miliardy korun pro příští rok. Celkové výdaje tak vzrostou na 32,7 miliardy korun, což znamená historicky nejvyšší rozpočet pro tuto oblast.
Firma Škoda Auto představila přípravu nové strategie aktivit v oblasti průmyslu 4.0 a jejich vazbu na kvalitu (Kvalita 4.0). Další provázané aktivity budou v příštích letech směřovat do vývoje a užití elektropohonu automobilů. Stejně tak bude vývoj zaměřen na aplikace, které pomocí internetu umožní vzájemné komunikační propojení automobilů. Cílem je zvyšování bezpečnosti silničního provozu či tzv. autonomní řízení bez nutnosti zásahu řidiče. Rozšiřovat se bude také nabídka v oblasti multimediální zábavy pro posádku vozu. Škoda Auto proto v současnosti hledá desítky odborníků a absolventů technických vysokých škol, kteří mají chuť ovlivňovat budoucnost automobilového průmyslu, na pozice ve vývoji konektivity, digitalizace a elektropohonů.
Konference se rovněž zabývala využitím metody QFD a položila základy pro zřízení institutu QFD v České republice. Metoda QFD je používána zvláště v automobilovém průmyslu a jejím cílem je při vývoji produktů v co největší míře uspokojit potřeby a očekávání zákazníků.       

Zdroj: 
Automa