Datum zveřejnění: 
19. 7. 2016

Žebříčků těch "nejlepších" světových univerzit existuje spousta. Jedním z nejnovějších, který od roku 2012 sestavují odborníci v Saúdské Arábii, je pořadí podle Center for World University Rankings (CWUR).
V jeho novém, aktuálnímvydání figuruje mezi tisícovkou předních světových vysokých škol – z odhadem asi 25 tisíc existujících – čtveřice českých univerzit.
Nejvýše stojí Univerzita Karlova, která obsadila 266. globální pozici. Karlovo učení si vedlo z tuzemských zástupců nejlépe ve výuce a v odborných publikacích. Pouze v jednom z kritérií, v počtu patentů, jej předstihla olomoucká Univerzita Palackého, jež se překvapivě zařadila na celkově druhé místo v Česku (658. světově).
Oproti loňsku tak předstihla Masarykovu univerzitu v Brně – ta je nyní 731. Na třetí republikové místo podle tohoto žebříčku patří pražské ČVUT, jež zaujalo 663. post. V loňské verzi žebříčku CWUR bylo pět českých univerzit – navíc i 980. pražská VSČHT.
První je opět Harvard, který zatím zvítězil ve všech pěti edicích. Druhý je Stanford, třetí MIT. Pak následují Cambridge a Oxford.       
 

Autor: 
MARTIN RYCHLÍK
Zdroj: 
Lidové noviny