Datum zveřejnění: 
18. 7. 2016

Neomezené cestování napříč evropskými státy vidí čeští studenti, kteří bohatě využívají programů mezinárodních výměn, jako jednu z hlavních výhod Evropské unie. Mnoho z nich může proto mít obavy, zdali se po brexitu ještě vůbec bez problémů podívají na britské univerzity, které jsou pro Čechy velice lákavé. Mohou však být klidní: studentské pobyty ve Velké Británii ohroženy nejsou, ani stáže studentů z ostrovů v Česku.

Ujišťuje o tom Dům zahraniční spolupráce, pod nějž spadá stipendijní program Erasmus+. Dosud jej využily tisíce lidí.

"Podle nejnovějších informací, které nám poskytla Evropská komise, i nadále platí zapojení Velké Británie do programu Erasmus+. Na základě ratifikovaných smluv platí ve Velké Británii legislativa EU v plném rozsahu do té doby, dokud je členem," uvedla ředitelka Domu zahraniční spolupráce Iva Tatarková.

Podle ní také britská agentura, která Erasmus+ spravuje, vydala doporučení, aby zájemci o stipendia nadále podávali přihlášky pro období let 2016 a 2017.

Naznačila, že ani po případném vystoupení Británie z EU se nemusí s těmito stipendijními pobyty nic dramatického stát. Program totiž už nyní zahrnuje i pět nečlenských zemí, a to Norsko, Island, Lichtenštejnsko, Turecko a Makedonii.

Velká Británie láká studenty na vzdělání, angličtinu, historii, kulturu a přírodu.

 

Komplikace může představovat vyšší administrativní zátěž v podobě vyřizování víz, pojištění a ubytování.

"S těmito záležitostmi studentům ochotně pomáhají jejich domácí vysoké školy a přijímající instituce. Svou účastí v programu se školy zavazují k podpoře studentů a zároveň k zajištění rovného zacházení," uvedla Tatarková.

Erasmus+ lze využívat na studijní pobyty v rozmezí od tří do 12 měsíců anebo na praktické stáže ve vzdělávací oblasti na dva až 12 měsíců. Stipendium v Británii činí 500 eur měsíčně.

Stipendií využilo už 7000 Čechů

"V akademickém roce 2014/2015 přijelo do ČR na studijní pobyt 150 studentů a na praktickou stáž 34 studentů z celkového počtu 8340 zahraničních studentů," řekla Právu Kamila Abramčuková z oddělení pro styk s veřejností Domu zahraniční spolupráce.

Podle ní studenti z Británie vyhledávají studium a praxi zejména na Karlově univerzitě, na Českém vysokém učení technickém a na Akademii múzických umění v Praze. Celkem jich sem od zahájení projektu v roce 1998 přijelo 2066.

Spojené království patří mezi pět nejlákavějších destinací vedle Německa, Francie, Španělska a Finska. Studenti se ale zdaleka nehrnou jen na nejprestižnější univerzity jako Oxford a Cambridge. V minulém akademickém roce využilo stipendia pro pobyt za La Manchem na 600 českých studentů. Celkem se tam od roku 1998 vystřídalo 7065 studentů z ČR.

"Obecně platí, že Británie láká české studenty především na svůj velmi kvalitní vzdělávací systém, na výuku v angličtině a na možnost poznat na vlastní kůži zemi s bohatou historií, kulturou a nádhernou přírodou," uzavřela Tatarková.       
 

Autor: 
Jiří Mach
Zdroj: 
novinky.cz