Datum zveřejnění: 
18. 7. 2016

Vejde se do peněženky, měří glykémii, zjištěné hodnoty ukládá do "chytrého" mobilního telefonu i do cloudového úložiště a nepotřebuje ani baterii, protože se nabíjí z telefonu – to je nový glukometr, který vyvinul student Fakulty elektrotechnické Českého vysokého učení technického v Praze (FEL ČVUT) Marek Novák. Jako start-upový projekt X. GLU toto zařízení představil na konferenci Pioneers 2016 ve Vídni. V horizontu dvou let je již plánováno jeho uvedení na trh.

Svou velikostí kreditní karty představuje X. GLU nejmenší glukometr na světě. Funguje po celou dobu, kdy je telefon nabitý. Schopností uložit údajů nejen do telefonu, ale i "do cloudu", tedy na místo přístupné kdykoli a kdekoli, a jejich sdílení touto cestou s lékařem poskytuje možnost rychle reagovat na změnu hodnoty glykémie optimalizací léčby. A navíc podle sdělení mluvčí FEL ČVUT Ing. Libuše Petržílkové X. GLU vyžaduje poloviční výrobní náklady v porovnání s běžnými zařízeními tohoto typu.
Práce s údaji je stoprocentně bezpečná. Bezdrátové spojení mezi zařízením a smartphonem zajišťuje technologie NFC. Ta, na rozdíl od Bluetooth, Wi-Fi a podobných bezdrátových technologií, neumožní připojení na vzdálenost menší než několik palců.
X. GLU doprovodí aplikace pro smartphony, která zahrnuje instruktážní video s podrobným návodem, jak správně odebrat vzorek krve, připomíná uživateli termín příštího měření, poskytuje potřebné informace o doporučeních lékaře z hlediska vhodných potravin a denních aktivit, a dále např. pomáhá pacientovi interpretovat výsledky měření formou grafů. Správné kódování probíhá automaticky, čímž je účinně eliminována možnost chybného měření způsobeného lidským faktorem.
Marek Novák se medicínskými aplikacemi zabývá už od střední školy. Dvakrát za sebou uspěl ve finále prestižní mezinárodní soutěže Intel ISEF. Věnoval se mimo jiné vývoji technologií pro zařízení využívaná na novorozeneckých odděleních. "Nyní mě velice zaujala problematika celosvětové pandemie diabetu, jehož definitivní vyléčení zatím není možné. Proto jsem vyvinul zařízení, které diabetikům usnadní měření glykémie. Diabetik u sebe obvykle má smartphone a vedle toho pouzdro s glukometrem. Vizí X. GLU je pouzdro zcela vyřadit a nabídnout kompletní řešení ve formátu pouzdra na smartphone," doplnil M. Novák.      

Zdroj: 
Zdravotnické noviny