Datum zveřejnění: 
18. 7. 2016

Prázdniny jsou v plném proudu, ne všichni školáci si ale užívají volna. Škola jim chybí a to natolik, že do ní dobrovolně a rády jdou i v létě.
Absolvují unikátní projekt Dětská univerzita. Po týdenním intenzivním kurzu se z nich stali právoplatní malí inženýři.

Michala JENDRUCHOVÁ, redaktorka:
Dvanáctiletý David má sen, že z něj jednou bude vynálezce. Má k tomu slušně nakročeno.

Monika NECHYBOVÁ, maminka:
Sestrojil už spoustu věcí, které fungují. Od strunové sekačky přes různé reproduktory.

David NECHYBA, účastník Dětské univerzity:
Učíme se tady různé technické věci a já jak všechno doma vyrábím, tak jsem se chtěl dozvědět víc. Nejradši vyrábím různé malé hračky pro psy a pro bráchu.

Michala JENDRUCHOVÁ, redaktorka:
Jeden týden letních prázdnin tak společně se stovkami dalších dětí dochází na ČVUT, má svůj vlastní vysokoškolský index a škola složila dokonce i vlastní dětskou hymnu.

Michaela KOSTELECKÁ, organizátorka:
Děti se vlastně mají možnost účastnit se různých přednášek, seminářů a vlastně my jim za to absolvování těch různých předmětů dáme do indexu zápis, jako kdyby udělaly zkoušku.

Michala JENDRUCHOVÁ, redaktorka:
Program je nabitý od rána do večera. Děti si vyzkouší různé fyzikální pokusy, poskládají si lego roboty, projedou se formulí, na elektrických buginách, uvidí jak funguje technologie 3D tisku.

Michaela KOSTELECKÁ, organizátorka:
U vodohospodářů si děti můžou vyrobit z polystyrénu různé lodičky a teď si je pouští v modelech kanálů a plavebních komor. Na tom je učíme, jaké na ně může číhat třeba v přírodě nebezpečí.

Jaroslav POLLERT, vyučující:
Tady se učíme něco o chování vody, máme přepady přes korunu hráze, to znamená jez a hlavní atrakci máme stavění kanálu pro vodní slalom, kde si děti umístí překážky a ty vytvoří vlny a válce, ve kterých potom kanoisti jezdí.

Michala JENDRUCHOVÁ, redaktorka:
Dětské univerzity se účastní skoro čtyři sta dětí z celého světa. Absolventi získají diplom a titul malý bakalář, nebo malý inženýr.      

Zdroj: 
TV Barrandov