Datum zveřejnění: 
18. 7. 2016

Se stavbou zajištěných horolezeckých cest se poslední dobou roztrhl pytel. Ta děčínská si ale stále drží jeden primát – je jediná v centru velkého města. To by se ale brzy mohlo změnit. Svou ferratu na Mariánské skále plánuje totiž nedaleké Ústí nad Labem.

"Ferratu podle našich informací postaví česká horolezecká ikona Karel Bělina, který už několik těchto zajištěných cest vybudoval v Děčíně, ve Slaném, na Vrabinci a dvě také v Rakousku.

KONKURENCE PASTÝŘSKÉ V ÚSTÍ NAD LABEM


"Mariánská skála je ideální místo pro ferratu. Přitáhne do Ústí nové turisty. Zatím jsme prostor proslanili a zjistili, že je tam potřeba oklepat nějaké kameny," vysvětlil Karel Bělina s tím, že na děčínskou ferratu dorazí ročně více než 20 tisíc lidí. Jezdí sem nejen lidé z Česka, ale i cizinci.
Část z nich by mohla zamířit do krajského Ústí nad Labem. Sportovní park pod Mariánskou skálou má obsahovat navíc workoutové hřiště či veřejné grily, tedy další taháky pro turisty.
"Půjde o sportovní a zábavní centrum pro děti i seniory, kteří chtějí využít svůj čas aktivně. Součástí bude i altánek s půjčovnou vybavení na ferratu," upřesnil místostarosta ústecké centrální městské části Karel Karika, podle něhož zřízení volnočasového areálu rozpočet Ústí nad Labem nezatíží.
Další možností bylo pronajmutí areálu jedné z místních firem, to ale zastupitelé odmítli.
"Jsem rád, že to neprošlo. Když už je celá věc v podstatě na spadnutí, bylo by hloupé někomu pronajímat pozemek jen na krátkou dobu. Areál zapadá do generelu řešení celé Mariánské skály. Od studentů pražské fakulty ČVUT mám navíc i spoustu návrhů, jak by lokalita mohla vypadat," říká Karika.
"Jde o aktivity, které nevyžadují žádné velké finanční prostředky, jenom práci a snahu dotáhnout celou věc do konce," uvedl Karika, který podle svých slov bude k celému projektu již příští týden vědět bližší informace o dalším postupu.


 

Autor: 
Alexandr Vanžura, Kristián Šujan
Zdroj: 
decinsky.denik.cz