Datum zveřejnění: 
14. 7. 2016

Nejstarší česká technická vysoká škola přechází na nový jednotný vizuální styl. Vzešel z vyzvané soutěže, kterou České vysoké učení technické v Praze vyhlásilo v roce 2015.

Nový jednotný vizuální styl reprezentuje současným grafickým návrhem dlouhou a významnou tradici ČVUT i jeho progresivní zaměření ve všech svých oborech. Jeho základem je tradiční znak instituce - lev vycházející z erbu Benedikta Rejta a písmo Technika, vytvořené speciálně pro potřeby univerzity.

V rámci veřejné zakázky malého rozsahu s názvem "ČVUT V PRAZE - GRAFICKÝ VIZUÁLNÍ STYL-II", kterou pro ČVUT organizovala Fakulta architektury ČVUT v Praze, bylo osloveno šest zájemců z předchozího zrušeného zadávacího řízení. Vyzváni byli: doc. MgA. Kristina Fišerová, HEYDUK, MUSIL & STRNAD, s.r.o., Helena Jiskrová, MgA. Petr Krejzek, Side2 s.r.o. a MgA. Věra Marešová.

Novým vizuálním stylem získává ČVUT nově vlastní písmo - font Technika - toto písmo, jehož autorem je Roman Černohous, bylo vytvořeno výhradně pro potřebu univerzity, je autorsky a licenčně vázané pro ČVUT. Písmo hraje dominantní roli v celém vizuálním stylu, s každým nápisem ponese ČVUT svou identitu.

"Při tvorbě nového loga bylo cílem zachovat vše dobré, čím se ČVUT v minulosti prezentovalo, málokterá škola má takovou historii jako ČVUT v Praze, proto jsem se rozhodla, že se neuchýlím k lákavé a svým způsobem snadnější variantě vytvořit zcela odlišné logo od stávajícího, ale přistoupila jsem k práci s určitou pokorou k tradici.

Například lev - znak vycházející z erbu Benedikta Rejta je pro tuto univerzitu příznačný, výborně funguje, je málo těch, kteří by nechtěli být součástí lví smečky ČVUT.  Nový grafický vizuální styl ČVUT vstupuje v užití dne 13. července 2016 a zavádí jej příkaz rektora.
 

Zdroj: 
parlamentnilisty.cz