Datum zveřejnění: 
5. 7. 2016

Michal KUBAL, moderátor:
Vymyslel patent, který funguje, nikdo ale přesně neumí vysvětlit proč. Nevystudoval techniku, přesto ho letos vybrali mezi 3 nejlepší evropské vynálezce. Čech Miroslav Sedláček po skoro čtvrt století práce sbírá úspěchy s přelomovým objemem - bezlopatkovou turbínou.

Pavel CYPRICH, redaktor:
Na turbíně pracuje už 23 let. Až ve svých 65 sklízí úspěch. Miroslav Sedláček vystudoval ekonomii, přesto se většinu života věnuje hydrokinetice.

Miroslav SEDLÁČEK, vědec, FSv ČVUT:
Představme si, že jsme někde v přírodních podmínkách, kde teče takový potůček, řekněme, toto je nějakých 5-6 litrů vody za vteřinu. Přichází sem k tomuto našemu modelu, který pracuje s rozdílem hladin, s vodním spádem řádově 60 centimetrů. A zpracovává ten průtok tak, že mechanická energie pohání vlastně tento generátor a máme okamžitý elektrický výkon.

Pavel CYPRICH, redaktor:
Voda vytéká úzkou mezerou kolem turbíny - tím ji roztáčí. Sedláček vymyslel, jak zařízení bude fungovat. Ovšem proč to jde, neví ani on, ani nikdo jiný.

Miroslav SEDLÁČEK, vědec, FSv ČVUT:
Nejsou matematicky zpracovány rovnice, které by ten jev popisovaly. Ale to je dáno především tím, že tento jev měl malý prostor na to, aby byl zkoumán.

Pavel CYPRICH, redaktor:
Prototyp rozsvítí žárovku. Pokročilejší modely už mají být efektivnější a najít využití hlavně na malých tocích. Tam běžná turbína nefunguje, protože potřebuje větší tlak. Zařízení může pohánět ve zmenšené podobě také třeba zahradní nástroje.

Miroslav SEDLÁČEK, vědec, FSv ČVUT:
Když to pustíme, tak můžeme sledovat, že voda vykonala práci, vrací se do zásobní nádrže a vlastně na nástroj nevytéká téměř žádné množství vody.

Pavel CYPRICH, redaktor:
Bezlopatková turbína má i mezinárodní patent. Takových tuzemští vědci loni podali sotva 200 z víc než 5500 patentů přihlášených v Česku.

Josef KRATOCHVÍL, předseda, Úřad průmyslového vlastnictví:
Nedostatečně zatím dáváme důraz na to, abychom chránili své inovace, svá technická řešení za hranicemi, abychom mohli reálně získat finanční prostředky z toho, na co jsme přišli.

Pavel CYPRICH, redaktor:
Turbína docenta Sedláčka by se do konce roku měla začít vyrábět sériově. Po letech výzkumu za ni vědec také poprvé dostane peníze. Pavel Cyprich, Česká televize.

Zdroj: 
ČT1