Datum zveřejnění: 
30. 6. 2016

V úterý 21. června byla na Ministerstvu dopravy ČR představena odborné veřejnosti a médiím první česká technologická nanodružice VZLUSAT-1, jejímž úkolem je ověřit nové technologie a výrobky na orbitě Země. Družice byla vyvinuta Výzkumným a zkušebním leteckým ústavem (VZLÚ) ve spolupráci s českými komerčními firmami a českými univerzitami.

Na financování vývoje a vypuštění družice se podílí Technologická agentura České republiky v rámci programu Alfa. Nanodružice VZLUSAT-1 o hmotnosti 2kg bude v roce 2016 vynesena na oběžnou dráhu do výšky 475km v rámci mezinárodní mise QB50 společně s dalšími 50 nanodružicemi standardizované platformy CubeSat.

Václav Kobera jakožto představitel instituce, do jejíž gesce koordinace kosmických aktivit spadá, přivítal na 50 účastníků akce a ve svém úvodním slově poděkoval všem zúčastněným stranám za příkladnou spolupráci. Družici představili ředitel VZLÚ Josef Kašpar a hlavní řešitel Vladimír Dániel (VZLÚ), který pak ve své prezentaci kromě odborného popisu družice představil celý její řešitelský tým.

O zapojení studentů do projektu hovořili též zástupci univerzit, rektor ČVUT prof. Petr Konvalinka a doc. Jiří Masopust z Elektrotechnické fakulty ZČU v Plzni. Petr Bareš z Czech Space Alliance ocenil spolupráci komerčních firem na tomto projektu a nastínil možná komerční využití přístrojů testovaných na družici. Zástupce TA ČR Martin Bunček pogratuloval k sestavení družice a vyjádřil radost nad viditelným pozitivním výsledkem podporovaného projektu z veřejných financí. 
 

Zdroj: 
businessinfo.cz