Datum zveřejnění: 
30. 6. 2016

V sousedství stávajícího areálu výzkumného centra UCEEB, který leží na západ od Prahy u Kladna, se v roce 2018 otevře na ploše téměř 18 tisíc m2 Vědeckotechnický park Buštěhrad. Investiční náklady projektu činí přes 800 milionů korun. Projekt připravuje koncern Trigema.

Areál, který je v současnosti nevyužitý a je na něm volná nezastavěná plocha, se promění v místo, kde budou nové moderní prostory pro vývoj a výzkum, kanceláře, podnikatelské inkubátory a další prostory jako například velké střešní terasy se zelení. Součástí centra budou navíc také zazeleněné experimentální plochy, jež budou sloužit pro speciální projekty a aktivity jednotlivých nájemců. Využitelných tak bude dohromady více než 11 tisíc m2 ploch.

"Vědeckotechnický park Buštěhrad se zařadí mezi přední evropská centra vědy, výzkumu a vývoje," uvedl Marcel Soural, předseda představenstva a generální ředitel koncernu Trigema.

Hlavními dominantami Vědeckotechnického parku Buštěhrad budou dvě samostatné čtyřpodlažní budovy. V přízemí první z budov budou těžké a lehké laboratoře sloužící pro vývoj a výzkum a ve druhé pak konferenční sál a kavárna. Vyšší patra budou určena jednotlivým lehčím laboratořím a zkušebnám a dále pak kancelářím, jež doplní vnitřní atrium a terasa. V podzemních prostorech budou garáže, technologické zázemí a sklady.

Areál by měl být především zaměřen na činnosti z oblasti lehkého průmyslu, tedy například vývoje a výroby moderních stavebních materiálů a postupů, softwarového a hardwarového vývoje nebo vývoje a testování energeticky efektivních pohonných jednotek. Celkové zaměření bude na vysoce inovativní úrovni a bude nabízet energeticky udržitelné řešení. Naváže tak na přilehlý areál UCEEB (Univerzitní centrum energeticky efektivních budov). Ten vznikl v roce 2014 za necelých 300 milionů korun jako samostatný vysokoškolský ústav pražské ČVUT pro fakulty stavební, strojní a elektrotechnického a biomedicínského inženýrství.

"Díky své poloze, sousedství s areálem UCEEB a vlastnímu vybavení nové centrum vědy a techniky přitáhne zájem domácích i zahraničních firem a dalších subjektů. Již nyní předběžně jednáme s několika případnými zájemci," dodal Soural. Vědeckotechnický park Buštěhrad bude napojen na Třineckou ulici, která celým místem prochází a na okraji Buštěhradu se napojuje na hlavní silnici směrem do Kladna a na druhou stranu do hlavního města. Díky tomu odsud bude blízko i na Letiště Václava Havla.

Koncern Trigema se při přípravě Vědeckotechnického parku Buštěhrad opírá o dosavadní zkušenost z rozvoje a provozu Vědeckotechnického parku Roztoky a sousedního Parku vědy. Vědeckotechnický park Roztoky, jehož investiční náklady přesáhly 550 milionů korun, byl otevřen v roce 2011. Hlavním nájemcem je na ploše okolo 4 tisíc m2 Ústav pro výzkum spalovacích motorů Fakulty strojní ČVUT a dále pak společnosti TÜV SÜD a Struers. Park vědy, který spustil provoz v roce 2014, si za své prostory kromě ČVUT zvolil americký průmyslový gigant Eaton. Využitelných je zde přes 4 tisíce m2. Celková výše investice do Parku vědy byla necelých 330 milionů korun.

Autor: 
Pavel Houser
Zdroj: 
sciencemag.cz