Datum zveřejnění: 
29. 6. 2016

Student programu Elektronika a komunikace Fakulty elektrotechnické ČVUT Marek Novák se zabýval vývojem unikátního bezbateriového glukometru. Ten má podobu kreditní karty a nabíjí se pomocí kontaktu s mobilním telefonem. Zařízení vzniklo jako start-upový projekt X.GLU a bylo představeno na konferenci Pioneers 2016 ve Vídni.

Glukometr X.GLU je díky absenci baterií bezúdržbový. Jeho nabíjení probíhá pomocí kontaktu s chytrým telefonem. Do něj se také ukládají naměřené hodnoty hladiny cukru v krvi diabetika. Napájení přístroje a komunikace s chytrým telefonem zajišťuje technologie NFC. Ta zároveň podporuje zabezpečení přenosu dat z glukometru do smartphonu. Další výhodou zařízení X.GLU je, vedle jeho praktické velikosti, také kontinuální sběr dat a jejich ukládání do cloudu. Díky tomu může mít pacient i lékař nepřetržitý přístup ke sledovaným údajům.

O přístroj již projevily zájem farmaceutické společnosti. Jeho uvedení na trh je plánováno v horizontu dvou let. Oproti běžným zařízením tohoto typu má poloviční náklady na výrobu.

Zdroj: 
technickytydenik.cz