Datum zveřejnění: 
29. 6. 2016

Tereza KRUČINSKÁ, moderátorka:
Česko dostane od Evropské unie výjimku, aby mohlo postavit klíčové dopravní stavby bez nových posudků o dopadu na životní prostředí. V Bruselu se na tom dohodl premiér Bohuslav Sobotka s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem. Kvůli zastaralým pravidlům posuzování vlivu staveb na okolí hrozilo, že tuzemsko přijde o miliardy korun z evropských peněz.

Bohuslav SOBOTKA, premiér:
Kdybychom to dělali bez dohody s Evropskou komisí, tak bychom pravděpodobně nemohli vyčerpat evropské prostředky, takže součástí té dohody je, že na všechny tyto stavby budou použity evropské fondy a že to zpětně Evropská komise nebude žádným způsobem zpochybňovat.

Miloš MINAŘÍK, redaktor:
Problém s posudky EIA má Evropská komise u zhruba stovky staveb za odhadovaných 130 miliard korun. Projekty, které nedostaly výjimku, teď budou muset projít novým schvalovacím řízením o vlivu na životní prostředí. Týká se to třeba pražského okruhu.

Petr MOOS, proděkan, Fakulta dopravní ČVUT:
Velmi to zdrží pochopitelně a velmi bude bolet Pražany skutečnost, že pražský okruh nebyl také v těch deseti stavbách a tím pádem Praha bude se trápit tranzitní dopravou, tak jako doposud.

Miloš MINAŘÍK, redaktor:
Problém s posudky EIA se táhne dvanáct let. Po vstupu Česka do EU totiž stát v novém zákoně dál uznával normy z roku 1992. Po letech naléhání Bruselu na změnu prosadila vláda nový zákon podle unijních pravidel až loni. Teď mají poslanci na stole ještě aktuální novelu o výjimkách. Miloš Minařík a Eliška Brzkovská, Česká televize.
 

Autor: 
Tereza KRUČINSKÁ, Peter DUHAN
Zdroj: 
ČT 1