Datum zveřejnění: 
29. 6. 2016

Unikátní zařízení, které dokáže zobrazovat neviditelnou radioaktivitu, takzvanou mlžnou komoru, vyrobila trojice českých studentů. Zařízení si u žáků ČVUT a VŠE objednala Evropská organizace pro jaderný výzkum (CERN).

Studenti Ondřej Zbytek, Valery Mezentsev a Ondřej Svoboda první prototyp přístroje vytvořili už jako studenti gymnázia. Jejich zařízení však bylo natolik zajímavé, že se o jejich projektu Nebulo dozvěděl tehdejší generální ředitel CERNu Rolf-Dieter Heuer. Ten si u nich na zakázku přístroj také objednal.

Mlžná komora, kterou nakonec studenti do CERNu dodali, je světovým unikátem. Díky pokročilým technologiím dokáže zařízení radioaktivní děje zobrazovat v nebývalém kontrastu a ostrosti. Zároveň je jejich mlžná komora jako první na světě vybavena robotickým systémem vkládání radioaktivních zářičů. Díky tomu mohou vědci sledovat i umělou radioaktivitu. Poločas rozpadu jednotlivých prvků v zařízení ilustruje malé množství radioaktivního radonu.

Mlžnou komoru je nyní možné spatřit na výstavě Mikrokosmos v Ženevě. "V úplných začátcích nikdo nevěřil, že můžeme uspět. Před pár dny jsme se ale stali nejmladšími partnery CERNu, kteří mu takto komplexní zařízení dodali," řekl u příležitosti představení zařízení hlavní inovátor startupu Nebulo, Ondřej Zbytek. "Náš příběh ukazuje, že když člověk nehledá výmluvy a jde vytrvale za svým snem, může dosáhnout něčeho neuvěřitelného," dodává student elektrotechnické fakulty ČVUT.      
 

Zdroj: 
e15.cz