Datum zveřejnění: 
29. 6. 2016

Českému vývojáři a zároveň studentovi FEL ČVUT Marku Novákovi se podařilo vyvinout přístroj, který měří hladinu glykemie u diabetiků a zároveň ke svému chodu nepotřebuje baterii.

Novinka s označením X.GLU je ve své kategorii přelomem – uživatelé z řad cukrovkářů už totiž u sebe nemusejí nosit zvláštní pouzdro s glukometrem, který je navíc třeba pravidelně nabíjet, ale mohou využít právě přístroj X.GLU, který vloží do pouzdra se smartphonem.

X.GLU má tvar i velikost kreditní karty a nabíjí se kontaktem s chytrým telefonem, který podporuje technologii NFC (Near Field Communication). Na trh by se mohl dostat do dvou let, podle portálu Novinky.cz o něj již projevily zájem některé farmaceutické firmy.

Podle stránky vývojářů bylo při vývoji myšleno i na bezpečnost a k datům z glukometru se tak dostane pouze jeho majitel. NFC totiž na rozdíl od Bluetooth nebo Wi-Fi funguje jen na vzdálenost několika centimetrů. Ukládání informací výhradně na smartphonu je však samozřejmě volitelné a naměřená data tak mohou být neprodleně ukládána přímo na zdravotnický cloud.

Zdroj: 
mobilizujeme.cz