Datum zveřejnění: 
27. 6. 2016

Student Fakulty elektrotechnické Českého vysokého učení technického v Praze (FEL ČVUT) Marek Novák vyvinul glukometr v podobě kreditní karty, který měří hladinu cukru ve spolupráci s chytrým mobilním telefonem. Nepotřebuje ani baterii, z telefonu se nabíjí. Jako start-upový projekt X.GLU toto zařízení představil na konferenci Pioneers 2016 ve Vídni. V horizontu dvou let je plánováno jeho uvedení na trh.

Naměřené hodnoty hladiny cukru v krvi se ukládají nejen do telefonu, ale také do cloudu. Pacient i lékař tak mají k údajům nepřetržitý přístup. Ve srovnání s běžnými zařízeními tohoto typu má X.GLU poloviční náklady na výrobu, uvedla v tiskové zprávě mluvčí FEL ČVUT Libuše Petržílková.

Novák se medicínskými aplikacemi zabývá už od střední školy. Dvakrát za sebou uspěl ve finále prestižní mezinárodní soutěže Intel ISEF. Věnoval se mimo jiné vývoji technologií pro zařízení využívaná na novorozeneckých odděleních. "Nyní mě velice zaujala problematika celosvětové pandemie diabetu, jehož definitivní vyléčení zatím není možné. Proto jsem vyvinul zařízení, které diabetikům usnadní měření glykemie. Diabetik u sebe obvykle má smartphone a vedle toho pouzdro s glukometrem. Vizí X.GLU je pouzdro zcela vyřadit a nabídnout kompletní řešení ve formátu pouzdra na smartphone," uvedl Novák.

Zdroj: 
ČTK