Datum zveřejnění: 
23. 6. 2016

Za poslední rok získal student architektury Martin Stark ze Starého Plzence tolik ocenění, že by mu nejeden jeho kolega mohl závidět. Zvlášť když boduje nejen u nás, ale i ve světě.
První ze série úspěchů přišel vloni. Student 6. ročníku ČVUT v Praze spolu s kolegou Josefem Hoffmannem získal 1. místo v národním kole soutěže ISOVER v Astaně v Kazachstánu, kde se bude příští rok konat EXPO. "V areálu EXPO byl pro soutěž vyčleněn jeden pozemek a šlo o to udělat komplex několika bytových domů včetně okolí, které budou mít malou spotřebu energie a pokud možno si většinu energie vyrobí samy a technologie, které to dokážou, budou integrované do budovy," vysvětluje Martin.
Studenti tedy do domu zakomponovali solární kolektory na ohřev vody, fotovoltaické panely na fasádu.
"Nejvíce vidět byly integrované větrné turbíny. To je něco, s čím se začíná. Je to pořád takový experiment. Takové turbíny měly i další projekty, ale ty naše mohou fungovat i při nižší rychlosti větru a nejsou hlučné," pokračuje.
Z národního kola Češi postoupili do mezinárodního, které vyhrál domácí Kazachstán, nicméně svým nápadem na sebe upoutali zaslouženou pozornost.
Letos studenti v soutěži ISOVER opět získali první místo, tentokrát v běloruském Brestu, a na třetím místě skončili v Šanghaji, v soutěži zaměřené na použití solárních technologií. K tomu Martin uspěl s urbanistickými projekty v Praze. Práce ho tedy očividně baví. "Zatím to jde," říká spokojeně.       

Zdroj: 
Rokycanský deník