Datum zveřejnění: 
23. 6. 2016

Veřejné dobíjecí stanice pro elektromobily vzniknou v Praze 3 v rámci projektu Praha 3 na cestě ke Smart City, který tento týden schválili žižkovští zastupitelé. Cílem materiálu je využití současných pokročilých technologií (tzv. smart technologií), jež obyvatelům přinesou větší komfort, bezpečnost a pomohou vytvořit lepší životní prostředí ve městech.
V současnosti vzniká studie ČVUT, která by měla iniciovat konkrétní kroky. Kromě dobíjecích stanic se připravuje technologie senzorů pro parkovací zóny, jež usnadní a zefektivní parkování. Ověřuje se možnost elektrobusu napříč Prahou 3. Do roku 2018 by se občané třetí části měli dočkat výrazného nárůstu služeb elektronického úředníka, tzn. vyřízení většiny agend on-line z domova. Odborníci ověřují zavedení formy městského e-shopu. Ten by měl umožnit prostřednictvím jediné aplikace hradit služby, jako jsou různé poplatky, rezervace, školní platby apod.
"V rámci ČR jsme jako jedni z prvních přistoupili k tomuto konceptu, a to proto, že podstata udržitelnosti kvalitního života pro budoucí generace spočívá právě v přijetí vyspělého přístupu k novým technologiím a jejich každodenním užívání. Smart City znamená město, které se snaží o maximální životní standard s minimální spotřebou zdrojů pomocí využití moderních technologií a propojení infrastruktury; především v oblasti energetiky, dopravy, komunikace apod.," konstatoval místostarosta Alexander Bellu. 
 

Zdroj: 
Právo