Datum zveřejnění: 
22. 6. 2016

Úřad vicepremiéra pro výzkum Pavla Bělobrádka obnovuje nefunkční informační systém pro výzkum a jeho části uvádí postupně do provozu. Systém přestal fungovat 1. června po více než deseti letech, protože se Úřad vlády nedohodl s dodavatelem na dalším provozu. Výpadek sklidil silnou kritiku od vědců i vysokých škol. Od úterý 21. června je plně funkční databáze VES, která umožňuje ukládat informace o vyhlášených veřejných soutěžích ve výzkumu, vývoji a inovacích, informoval dnes ČTK mluvčí úřadu Radek Melichar.

Do této databáze je podle něj možné vkládání dat, jejich vyhledávání a tvorba výsledných sestav. Úpravy v novém systému představili zástupci úřadu podle Melichara na společném zasedání ministerstev a zástupců výzkumu. Seznámili je i s novou grafikou, novými technologickými postupy a termíny spuštění dalších modulů.

To, že systém není stále v provozu, kritizovala minulý týden také Rada vysokých škol. Jde o klíčový systém, ve kterém byly veškeré informace o výzkumu, jeho financování, výsledcích a veřejné podpoře. Zodpovědnost nese ze zákona Úřad vlády. Rada vysokých škol apelovala na premiéra Bohuslava Sobotku a vicepremiéra Bělobrádka, aby neprodleně situaci napravili a vyvodili na úřadu i personální důsledky. Dlouhodobý výpadek by totiž mohl způsobit problémy institucím, které přijímají veřejnou podporu.

"V průběhu července bude spuštěna databáze Centrální evidence aktivit (CEA) a následně pak společně databáze vyhledávání projektů (CEP) a Rejstřík informací o výsledcích výzkumu, experimentálního vývoje a inovací (RIV)," uvedl Melichar.

Systém spravovalo Konsorcium Českého vysokého učení technického v Praze a InfoScience Praha. Předchozí provoz přišel stát na osm milionů korun ročně. Podle Bělobrádka se o nové smlouvě začalo jednat včas, firma s ním však nesouhlasí. Bělobrádek ale již minulý týden prohlásil, že Úřad vlády bude provozovat vládní systém sám a nebude s dodavatelem už spolupracovat.

Zdroj: 
ČTK