Datum zveřejnění: 
21. 6. 2016

Propojit mládí a stáří jde i způsobem, jakým se to povedlo městské části Praha 3. Studenti stavební fakulty dostali za úkol navrhnout centrum pro seniory, které by mělo stát na Jarově.

Kulturní centrum Vozovna vystavuje návrhy z dílny studentů stavební fakulty ČVUT pro stavbu domu sociálních služeb na Jarově.

"Městská část Praha 3 plánuje výstavbu domova seniorů s Alzheimer centrem a dalšími odlehčovacími službami v lokalitě Jarova. Napadlo nás oslovit katedru architektury, konkrétně ateliér Šourek - Kroftová - Lajda," prozradil Ivan Holeček - místostarosta MČ Praha 3.

"Studentů se zúčastnilo celkem 11. A tady na tu výstavu jsme vybrali osm nejlepších prací," řekl Michal Šourek - vedoucí ateliéru.

"Studenti vlastně plánovali dům pro seniory. Je to střetávání těch generací," dodal Ivan Holeček

"Myslím si, že je to vlastně to, co může být přitažlivé pro městskou část na spolupráci se školou. Ty práce jsou samozřejmě práce studentské, takže je není možné brát do všech důsledků," dodal vedoucí ateliéru Michal Šourek.

"Tak já bych řekla, že jsem vycházela spíše ze samotného člověka. Vlastně člověk v tom domě je spokojený, aby byl šťastný, aby se předešlo nějakým předsudkům, vlastně společnosti, jak je dneska pohlíženo vlastně na život ve stáří," sdělila studentka Barbora Jonášová.

"Navrhujeme stavbu pro jistou sociální skupinu, která může být nějak znevýhodněná. Je to vlastně nějaká zhoršená prostorová orientace, anebo sociální vyloučení. Tak vlastně já jsem se snažil na to reagovat a udělat stavbu, která bude tvořit nějaký orientační bod na tom sídlišti, a která bude sídliště vlastně oživovat," řekl student Andrej Siman.

"Tak mým hlavním námětem, jak to udělat, bylo hlavně vytvoření nějakého příjemného prostoru pro seniory, tak pro veřejnost. Vlastně pro Prahu 3," podotkla studentka Martina Bejčková.

"Studenti, a to si myslíme, že je správně, se neomezují takovými limity jako praktikující architekti," uzavřel Michal Šourek.

Radnice městské části Praha 3 již zahájila počáteční přípravy k realizaci plánované přestavby. Podle výsledku studie jde o dostupnou investiční akci.

Zdroj: 
prahatv.eu