Datum zveřejnění: 
21. 6. 2016

 Do vesmíru poletí česká družice VZLUSAT-1. Má za úkol zkoušet nové výrobky a technologie na orbitě Země. Do kosmu ji patrně z Ruska vynese raketa Dněpr v rámci mezinárodního projektu QB50, který koordinuje Belgie.

Na oběžnou dráhu bude vynesena letos na podzim, a to do výšky 475 kilometrů společně s další padesátkou družic typu CubeSat. Dnes vývojáři družici představili na setkání odborníků na ministerstvu dopravy.

Družice stála několik desítek milionů korun. Vyvinuli ji experti z Výzkumného a zkušebního leteckého ústavu (VZLU) ve spolupráci a českými firmami a univerzitami, na vývoji se podíleli i studenti z ČVUT v Praze a Západočeské univerzity v Plzni. Z 80 procent jde o český výrobek. Nanodružice ponese na palubě miniaturizovaný rentgenový dalekohled, nový kompozitní materiál pro stínění kosmické radiace a technologii pro měření koncentrace kyslíku v termosféře.

Například od dalekohledu si vědci slibují, že může v budoucnu posloužit pro astrofyzikální pozorování a výzkum atmosféry. Kompozitní materiál pro radiační stínění může v budoucnu zase sloužit pro konstrukční materiál družic, plášť kosmických lodí s lidskou posádkou nebo ke konstrukci obydlí při osídlení Měsíce nebo Marsu.

Mise potrvá nejméně rok. "V průběhu roku chceme zjišťovat, jak se mění vlastnosti materiálů, protože experimenty na Zemi jsou nesmírně drahé, mnohem dražší než ve vesmíru," uvedl vývojář Vladimír Dániel.

Zdroj: 
http://veda-a-technika.eurozpravy.cz/