Datum zveřejnění: 
17. 6. 2016

Úřad vlády podle vicepremiéra pro výzkum Pavla Bělobrádka bude provozovat vládní informační systém pro výzkum sám a nebude již spolupracovat s dodavatelskou firmou. Systém přestal 1. června po více než deseti letech fungovat, protože se úřad nedohodl s dodavatelem na dalším provozu. Bělobrádek dnes ČTK a České televizi řekl, že za několik dnů, ale určitě příští týden, by mělo být možné do systému data vkládat. Úřad nyní provozuje zkušební verzi, v řádu několika týdnů bude možné do systému nahlížet, ujistil vicepremiér.

To, že systém není stále v provozu, kritizuje Rada vysokých škol a také další instituce a vědci. Jde o klíčový systém, ve kterém byly veškeré informace o výzkumu, jeho financování, výsledcích a veřejné podpoře. Zodpovědnost nese ze zákona úřad vlády. Rada vysokých škol proto apeluje na premiéra Bohuslava Sobotku a vicepremiéra Bělobrádka, aby neprodleně situaci napravili a vyvodili na úřadu i personální důsledky. Výpadek může způsobit problémy institucím, které přijímají veřejnou podporu.

"Funkční je. Dnes, když kdokoliv potřebuje jakýkoliv dotaz, tak si nám může požádat a my mu odpovíme, protože ta data máme. Během několika dní, určitě příští týden, by mělo být možné do systému vkládat. Už provozujeme zkušební verzi," řekl Bělobrádek. Slibuje, že po spuštění bude systém navíc přívětivější pro uživatele.

Systém spravovalo Konsorcium Českého vysokého učení technického v Praze a InfoScience Praha. Předchozí provoz přišel stát na osm milionů korun ročně. Podle Bělobrádka se o nové smlouvě začalo jednat včas, firma s ním však nesouhlasí. Komunikace s firmou byla v kompetenci Bělobrádkova náměstka Arnošta Markse. První jednání se konalo letos 9. května, poslední jednání pak 26. května, od té doby úřad vlády v jednání nepokračoval, napsalo dnes konsorcium.

Bělobrádek neuvažuje o tom, že by Markse odvolal. To by podle něj muselo nastat jen v tom případě, že by úřad vlády nedostal systém do září pod kontrolu. "Já jsem přesvědčen, že se to povede, protože už v řádu dnů bude některé funkcionality možné používat," dodal. Čeká také, že se mu pak kritici omluví. O harmonogramu příprav informoval vládu.

"Postupně přebíráme kontrolu nad celým systémem tak, aby byl plně funkční už po prázdninách. Je to věc, která jde podle plánu," řekl.

Podle konsorcia nevyužil úřad vlády ani překlenovací nabídku tříměsíčního pokračování provozu za dřívějších podmínek včetně ceny. Tři týdny nebyli prý představitelé konsorcia k ničemu vyzváni. Z veřejných prohlášení tak pro firmu vyplynulo, že jednání ztratilo smysl a nelze v něm dosáhnout dohody. I přesto ale stále nabízí své služby, uvedla dnes.

Zdroj: 
ČTK