Datum zveřejnění: 
17. 6. 2016

Úřad vlády podle vicepremiéra pro výzkum Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) bude provozovat vládní informační systém pro výzkum sám a nebude již spolupracovat s dodavatelskou firmou. Systém přestal 1. června po více než deseti letech fungovat, protože se úřad nedohodl s dodavatelem na dalším provozu.

Bělobrádek dnes redakci a České televizi řekl, že za několik dnů, ale určitě příští týden, by mělo být možné do systému data vkládat. Úřad nyní provozuje zkušební verzi, v řádu několika týdnů bude možné do systému nahlížet, ujistil vicepremiér.

Systém spravovalo Konsorcium Českého vysokého učení technického v Praze a InfoScience Praha. Předchozí provoz přišel stát na osm milionů korun ročně. Podle Bělobrádka se o nové smlouvě začalo jednat včas, firma s ním však nesouhlasí.

Komunikace s firmou byla v kompetenci Bělobrádkova náměstka Arnošta Markse. První jednání se konalo letos 9. května, poslední jednání pak 26. května, od té doby úřad vlády v jednání nepokračoval, napsalo dnes konsorcium.

Bělobrádek neuvažuje o tom, že by Markse odvolal. To by podle něj muselo nastat jen v tom případě, že by úřad vlády nedostal systém do září pod kontrolu. "Já jsem přesvědčen, že se to povede, protože už v řádu dnů bude některé funkcionality možné používat," dodal. Čeká také, že se mu pak kritici omluví. O harmonogramu příprav informoval vládu.

http://www.denik.cz/z_domova/belobradek-informacni-system-pro-vedu-bude-...

Zdroj: 
denik.cz