Datum zveřejnění: 
13. 6. 2016

Největší mecenáš české vědy, umění a českých talentovaných studentů, architekt a stavitel Josef Hlávka (1831-1908) má v rakouské metropoli od minulého týdne svou pamětní desku. Je umístěna na domě Opernring 6, který v letech 1862-63 projektoval a který se nachází poblíž někdejší Dvorní opery (nyní Státní opery), jejíž výstavbu řídil.

Na slavnostní odhalení přicestovala do Vídně delegace významných českých vědců, profesorů, reprezentantů českých vysokých škol a akademické sféry: předseda AV ČR Jiří Drahoš, emeritní rektoři ČVUT Václav Havlíček a Jiří Witzany, prorektor Univerzity Karlovy Aleš Gerloch, bývalý předseda Vědecké rady AV ČR František Šmahel, emeritní předseda AV ČR Rudolf Zahradník, rektor Vysoké školy ekonomie a managementu Milan Žák a ředitel Národního technického muzea Karel Ksandr. Předcházelo tomu nemalé úsilí Nadace Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových - iniciátorky a donátorky desky, dále českého velvyslanectví v Rakousku a dalších subjektů.

Významnou pozitivní úlohu sehrála vídeňská radnice v čele se starostou a zemským hejtmanem města Vídně Michaelem Häuplem, laskavost projevil i majitel domu, na němž je deska medailéra a sochaře Michala Vitanovského osazena. Pro připomenutí Hlávkova vkladu vídeňské architektuře a urbanistice bylo nutné najít vhodné místo. Hlávka do Vídně prostě patří, vždyť byl c. k. vrchním stavebním radou a od roku 1865 vídeňským měšťanem. Podstatné je však to, že v tomto městě postavil či projektoval 142 staveb!

Hosté slavnostního odhalení přijeli k pamětní desce stylově historickou tramvají, když si předtím prohlédli některé Hlávkovy vídeňské stavby. Tramvaj s nimi křižovala centrum Vídně, aby svou jízdu zakončila právě poblíž Státní opery. Výrazem pozornosti bylo, že se k české posádce této »retro-jízdy« připojil i starosta Häupl.

Děti z vídeňské české Komenského školy obstaraly hudební doprovod - zanotovaly část Lužanské mše, kterou na počest svého přítele a podporovatele Hlávky složil Antonín Dvořák pro vysvěcení kaple na Hlávkově zámku v Lužanech. Dojemné pak bylo na rušné vídeňské ulici uslyšet Hašlerovu nesmrtelnou píseň Ta naše písnička česká či sbor z opery Prodaná nevěsta Proč bychom se netěšili, a to s českým i německým textem.

Symbol evropských hodnot

»Odhalení pamětní desky symbolizuje dobré česko-rakouské vztahy,« ocenil v úvodu slavnostního aktu velvyslanec ČR Jan Sechter. V optimistickém duchu dobré spolupráce mezi oběma našimi státy pokračoval vídeňský starosta. Právě ve Vídni, zejména v předminulém století, nalezlo svůj nový domov bezpočet českých řemeslníků, dělníků a živnostníků s rodinami, mnoho vzdělanců - podobně jako Hlávka - se zde aspoň část svého života realizovalo.

 

»Josef Hlávka byl ve své době významným vídeňským architektem a stavitelem, který především projektoval nebo postavil velké množství staveb církevních i světských, honosných paláců a kostelů i funkčních a prosperujících činžovních a obchodních domů,« připomněl předseda správní rady Nadace Nadání Hlávkových profesor Václav Pavlíček. Hlávka je spojen s Vídní i svými vysokoškolskými studiemi architektury na Akademii výtvarných umění, získal tam praktické znalosti ve firmě stavitele Šebka,který mu později svůj podnik s důvěrou přenechal. Rozpoznal totiž velké organizační schopnosti a talent mladého Hlávky.

Stavbu Dvorní opery, jež je součástí historického jádra Vídně, podle projektu Hlávkových učitelů Eduarda van der Nülla a Augusta von Siccardsburga řídil právě Hlávka, který byl za úspěšné dílo oceněn panovníkem. Získal zlatý klíč od Opery a stříbrné stavební náčiní použité při položení základního kamene k Opeře 8. května 1861.

Pavlíček uvedl, že Češi vzpomínají na Josefa Hlávku především jako na zakladatele České akademie pro vědu, slovesnost a umění (předchůdce Akademie věd), vlastence a mecenáše, ale dodejme, že i jako na architekta některých staveb v Praze. Evropské a světové instituce jej oceňují jako významného umělce, který daleko přesáhl hranice státu, poznamenal Pavlíček. Hlávka je symbolem evropských hodnot. Proto bylo výročí Hlávkova úmrtí v roce 2008 zařazeno organizací UNESCO mezi světová kulturní výročí a biskupský areál v Černovcích, který projektoval a stavěl, byl zařazen na seznam světového kulturního dědictví.

Odhalení pamětní desky Josefu Hlávkovi se zúčastnili také ministr kultury Daniel Herman, jenž - ač vyslancem české kultury hovořil, k údivu většiny přítomných, německy..., dále jihomoravský hejtman Michal Hašek, expremiér Vladimír Špidla a další hosté, mnoho vídeňských Čechů, udržujících si stále češtinu, a také Češi pracující ve Vídni. Mezi nimi poutal pozornost mladý, a přesto již ve světě známý barytonista Adam Plachetka. Prý to neměl k desce od Státní opery, kde právě hostuje, daleko, jak prozradil naší zpravodajce.

Zdroj: 
halonoviny.cz