Datum zveřejnění: 
13. 6. 2016

Na silnice vyjela replika dvoumístného sportovního kupé, které v 60. letech navrhli v Československu. I když model tehdy snesl srovnání s nejmodernější světovou konkurencí, do výroby se nakonec nedostal.

Sportovní kupé vznikalo v rámci Ústavu pro výzkum motorových vozidel v době pražského jara. Poprvé se představilo v roce 1970 a získalo si obdiv. Automobil působil v komunistických zemích jako zjevení a mohl se měřit i se západní tvorbou. 

„Snem našich kolegů bylo postavit vůz, který by byl k dispozici i lidem z východního bloku,“ uvedl bývalý pracovník výzkumného ústavu Miloslav Kotal. Jenže žádná série pak nevznikla

Škoda tehdy vyvíjela vlastní kupé, ani to se do výroby nedostalo a zahrálo si jen ve filmu Upír z Feratu režiséra Juraje Herze. Automobilů s označením ÚVMV 1100 GT pár kusů vzniklo a nyní přibylo další, dokonce s původním 160koňovým motorem. „Po stránce motorové jsme na 100 procent druhý prototyp,“ řekl Kotal.

Výroba vozu zabrala roky

Oživení legendy ale nebylo jenom tak. Na stavbě vozu se podílely desítky lidí, a než se dopracovali výsledku, uběhlo přes pět let.

Kupé pojede rychle. Se slabším motorem jezdilo sto osmdesát kilometrů v hodině, na novém autě se ale všechno zatím ladí.

Unikátní vůz navíc nezůstane automobilovým fanouškům skryt. Naopak, poprvé si ho zájemci budou moct prohlédnout už tento týden. Od pátku do neděle bude k vidění na výstavě na Fakultě dopravní Českého vysokého učení technického v Praze.

Zdroj: 
ceskatelevize.cz