Datum zveřejnění: 
13. 6. 2016

Docent Miroslav Sedláček z Fakulty stavební ČVUT se stal jedním ze tří finalistů nominovaných na Evropskou cenu v kategorii „Výzkum“ pro vynálezce roku 2016. Tato cena je udělována Evropským patentovým úřadem. Sedláčka ve finále soutěže porazil francouzský neurochirurg, který přišel s převratnou metodou léčby Parkinsonovy nemoci.

Miroslav Sedláček byl nominován za vývoj odvalovací turbíny, na kterém pracoval společně se svými kolegy z katedry, Jiřím Novákem a Václavem Beranem. Tato turbína má potenciál posunout systém získávání energie z vody o značný kus dopředu. Může totiž generovat, na rozdíl od vodních elektráren, energii z pomalu tekoucích toků, potoků nebo z mořského přílivu a odlivu, což představuje revoluční alternativu.

Prezident Evropského patentového úřadu Benoît Battistelli při vyhlášení úzkých nominací řekl: „Evropská cena pro vynálezce staví do popředí mnohotvárnou a významnou práci vynálezců z nejrůznějších zemí a technických disciplín. Jejich inovace pozitivně ovlivňují život milionů lidí na celém světě“.

Ceremoniál, který se konal v portugalském Lisabonu. Sedláčkovo vystoupení v soutěži znamená pro Česko i tak velkou reklamu. Jeho turbína má převratnou konstrukci, která napodobuje vodní svět. "Rotor, který má zvonovitý tvar, se díky proudění vody odvaluje ve statoru, který také připomíná zvon, ale s jiným, ostřejším úhlem," vysvětlil vědec pro server Aktualne.cz.

I při pomalém proudu vody tak v turbíně vznikají intenzivní mikrovíry, které pohánějí rotor a turbína může vyrábět elektřinu. Zařízení je menší než běžné turbíny a lze ho využít i při nízkém spádu vody. Další rozdíl je v síle vodního proudu. Sedláčkova odvalovací turbína vyrábí elektřinu i z pomalu tekoucích řek, potoků, či dokonce z mořského přílivu a odlivu.

Sedláček byl třetím Čechem mezi finalisty od začátku udělování ceny. Letos přitom proběhl již jedenáctý ročník. Byl vybrán z více než 400 individuálních vynálezců a týmů vynálezců, kteří byli pro ocenění navrženi.

Zdroj: 
vodarenstvi.cz