Datum zveřejnění: 
13. 6. 2016

Spolek Fórum Věda žije! dnes spustil vlastní databázi výsledků výzkumu, aby nahradil nefungující vládní informační systém. Neoficiální veřejná databáze výsledků výsledků RIF! (Rejstřík informací Fóra Věda žije!), kterou spolek vytvořil, obsahuje podle autorů podstatnou část informací obsažených v aktuálně nedostupné vládní databázi. Informaci dnes zveřejnili zástupci Fóra na internetu.

Oficiální systém, který spadal pod Úřad vlády, přestal fungovat 1. června, protože se sekce Úřadu vlády vicepremiéra pro výzkum Pavla Bělobrádka nedohodla s dodavatelem. Byl to klíčový systém pro české vědce, ve kterém byly veškeré informace o výzkumu a jeho veřejné podpoře. Fungovat přestal po více než deseti letech existence.

"Zástupci Úřadu vlády odpovědní za vědní politiku se zatím nedokázali dohodnout s provozovatelem databáze isvav.cz na prodloužení smlouvy," uvedli představitelé Fóra. Když systém nefunguje, není data kde brát, i dvoutýdenní výpadek může způsobit problémy institucím, které přijímají veřejnou podporu. Kritizovala to již Česká konference rektorů, opozice i další instituce. Využívaly jej vysoké školy, akademické ústavy i firmy.

Také Fórum poukazuje na to, že Úřad vlády nedokázal předejít problémům. Data zpracovávalo Konsorcium Českého vysokého učení technického v Praze a InfoScience Praha, jeho vedení však uvedlo, že Úřad vlády začal jednat o prodloužení smlouvy těsně před jejím skončením.

"Odpovědnost za současný protizákonný stav leží na straně Úřadu vlády. Ten za premiéra Nečase uzavřel smlouvu o outsourcování této klíčové služby do soukromých rukou za podmínek, které umožnily tomuto konsorciu monopolizovat svoje postavení," kritizuje Fórum.
Spuštění nefociální databáze

Spuštěním neoficiální databáze chce udržet transparentnost českého výzkumu a ukázat, že projekt není nijak složitý. Vlastními silami ho prý vědci zprovoznili za jeden víkend. Domnívají se proto, že nemá nárok na to být extrémně drahý. Databáze ale není kompletní, obsahuje jen částečné množství dat z původní databáze aktualizované k loňskému prosinci.

Provoz databáze stál Úřad vlády podle informací redakce osm milionů ročně. Bělobrádek začátkem června na tiskové konferenci řekl, že se Úřad vlády snaží, aby se data dala v řádu týdnů do systému opět vkládat. Zatím ale systém stále nefunguje. Úřad podle vicepremiéra jednal o prodloužení smlouvy v dostatečném předstihu, několik měsíců, a očekával snížení nabídnuté ceny. Proti tomu se ale minulý pátek ohradila dodavatelská firma, podle níž první jednání začalo necelý měsíc před koncem smlouvy."      

Zdroj: 
prazsky.denik.cz