Datum zveřejnění: 
7. 6. 2016

Studentská elektroformule z Fakulty elektrotechnické Českého vysokého učení technického v Praze (FEL ČVUT) zvítězila na závodech v kanadském Barrie. Tým eForce FEE Prague Formula v zámořském dílu seriálu Formula Student ovládl všechny disciplíny na okruhu. ČTK o tom dnes informovala mluvčí FEL ČVUT Libuše Petržílková. Nyní se tento tým chystá na závody v americkém Lincolnu, které se konají 15. až 18. června.

Na první zámořskou cestu se český tým připravoval více než dvanáct měsíců. Soutěže Formula Student vedle závodů na okruhu zahrnují také prezentaci konstrukce a řešení formule a představení obchodního plánu před porotou.

Základ k vítězství položil český tým v dynamických disciplínách, které zahrnují akcelerační závod na 75 metrů, jízdu v osmičce a kvalifikační autokros. Všechny český tým vyhrál a potvrdil to i ve vytrvalostním závodě na 22 kilometrů. Ostatní týmy v kategorii elektroformulí ho v Kanadě kvůli technickým problémům nedokončily. Také Čechy potrápily potíže s jedním ze zadních motorů, ale nakonec piloti dovedli monopost do cíle a získali plný počet bodů.

Soutěže Formula Student se účastní stovky týmů v kategorii elektrických formulí i formulí se spalovacím motorem. Klasifikovány jsou odděleně. Na tvorbě elektroformule se podílejí především studenti silnoproudého oboru Elektronika, energetika a management. Zastoupení v týmu mají také studenti Fakulty strojní ČVUT. Pod hlavičkou této fakulty na ČVUT funguje tým, který vyvíjí formuli se spalovacím motorem.

Zdroj: 
ČTK