Datum zveřejnění: 
6. 6. 2016

Celkem se od pátku do neděle v Praze představí 1 274 veslařů a 175 posádek ze čtyř zemí. "Těší nás stále rostoucí počet účastníků primátorek. Letos se představí o několik veslařů více než loni. Stejně tak přicházejí tisíce fanoušků sledovat dění na Vltavě z pražských náplavek a nábřeží." říká za pořadatele David Douša z marketingové agentury RAUL, která je dlouholetým partnerem závodu.
Na které škole studují nejlepší veslaři? Na tuhle otázku odpovídají primátorky už šestým rokem. Čtyři z pěti dosavadních ročníků Univerzitních osem, které se pojedou v pátek, vyhrála osmiveslice ČVUT a velkým favoritem bude i letos. "Nebereme nic jiného než vítězství," říká kapitán Jakub Paroulek.
Proti nim bude stát třináct posádek z vysokých škol. "Třeba jich jednou bude víc než v hlavním závodě," predikuje Macháček.
Kromě pražských vysokých škol pojedou i zástupci z Pardubic, Zlína, Ostravy a prvně i z Brna. Přijedou dokonce i akademické posádky z německých Drážďan, které přivezou i čistě ženskou osmiveslici.
I proto budou letos poprvé vyhlášeny i vítězky v ženské soutěži. Proti studentkám z Drážďan se představí posádka až z Los Angeles.
Páteční program začíná v 16 hodin, kdy se náplavka Rašínova nábřeží promění v zónu plnou sportovních i nesportovních aktivit. V sobotu přijdou rozjížďky, v neděli finálové jízdy i s kláním o Primátorský štít v pravé poledne.       
 

Autor: 
Matěj Tomíček
Zdroj: 
Mladá fornta Dnes