Datum zveřejnění: 
6. 6. 2016

Druhá nejstarší česká univerzita nabídla rezortům práce a dopravy konkrétní projekty týkající se IT a mýtného systému. Skončily u ledu.

Ministři rádi zdůrazňují, jak jim záleží na technických vysokých školách, protože průmyslovým odvětvím i státu chybějí inženýři. Vládní sliby se však často rozcházejí s realitou. Přesvědčilo se o tom České vysoké učení technické v Praze, druhá nejstarší česká univerzita.

Její rektor Petr Konvalinka už od státu pomoc nečeká. Například ministerstvo práce a sociálních věcí nezaplatilo škole za strategii rozvoje informačních systémů. Podobně to dopadlo s rezortem dopravy, kterému navrhla zefektivnění mýtného systému. "Mohli jsme získat stovky milionů," řekl v rozhovoru pro deník E15 Konvalinka.

Úřadu Michaely Marksové (ČSSD) chtěla ČVUT vyvinout programy na výplaty sociálních a dalších dávek. Právě s tím se ministerstvo v minulosti potýkalo, když některým firmám vybraným bez soutěže platilo až půl miliardy korun ročně. Marksová si nechala vypracovat návrh výstavby IT s názvem Strategie 2015 plus. "Dodnes jsme za ni nedostali ani korunu, ačkoli ji ministerstvo s velkou pompou prezentovalo před novináři. Museli jsme to celé financovat sami," stěžuje si Konvalinka.

Mluvčí úřadu Petr Sulek tvrdí, že předložení strategie a zadání veřejné zakázky jsou dvě odlišné oblasti. "Ten, kdo připravuje strategii, a tedy i zadání zakázky, se nemá účastnit výběrového řízení. Nebudeme v žádném případě obcházet zákony," dodal.
 

Autor: 
Pavel Otto
Zdroj: 
e15.cz