Datum zveřejnění: 
1. 6. 2016

K výrobě elektřiny v domě nebo bytě již brzy bude stačit jen dřevo, sláma nebo jiná biomasa. Univerzitní centrum energeticky efektivních budov (UCEEB) Českého vysokého učení technického (ČVUT) v Praze pokřtilo první prototyp mikroelektrárny WAVE, která domácnostem nabídne levnou výrobu elektřiny z biomasy. Má tak nahradit běžné kotle.

"Výsledky zkušebního provozu, kdy zařízení využívá unikátní infrastruktury UCEEB, a jeho nasazení je blízké provozu reálnému, naplňují naše očekávání. Koncoví zákazníci v konečném důsledku ušetří asi třetinu svých nákladů na elektřinu," řekl vedoucí realizačního týmu mikroelektrárny Jakub Maščuch.

Do bytů s dřevními štěpkami


Mikroelektrárna WAVE bude po uvedení na trh sloužit jako energetický zdroj do bytových domů a menších lokálních kotelen.

Zařízení vychází z technologie vyvinuté v UCEEB ČVUT a pracuje na principu takzvaného organického Rankinova cyklu. Jako palivo využívá biomasu, konkrétně dřevní štěpky.

Zisk "Ekologického oskara”

Křtu zařízení, které v roce 2015 vyhrálo v soutěži Ekologický oskar cenu pro nejlepší nápad, se zúčastnil také místopředseda vlády pro vědu Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

"Soutěž Ekologický oskar vznikla proto, aby nacházela a podporovala užitečné projekty, které pomohou společnosti a zároveň uleví životnímu prostředí. Mikroelektrárna WAVE byla od začátku velmi zajímavým nápadem s ohromným potenciálem," uvedl Michael Fehn, předseda představenstva E.ON Czech Holding AG.

Český výrobek využívající dostupné zdroje

"Vývoj nových zdrojů energie a oblast energetiky vůbec patří mezi národní výzkumné priority. Mikroelektrárna WAVE, na rozdíl třeba od solárních panelů, je výrobkem českým a využívá zdroj, jehož máme dostatek. Dostupný, malý a levný zdroj elektrické energie je dobrou alternativou k velkým elektrárnám, které se obtížně regulují a je tak potřeba počítat s velkými ztrátami pro pokrytí špičkové spotřeby," řekl Bělobrádek.


Prototyp, který je ve fázi testování a přípravy pro komercializaci, bude v průběhu tohoto roku vylepšován. Cílem je zefektivnit zařízení tak, aby bylo nejen cenově dostupné, ale i jednoduše ovladatelné. Kotelna bytového domu může vyrobenou elektřinu využít pro vlastní spotřebu, nebo ji prodat do veřejné distribuční sítě.

Zařízení je možné technologicky vybavit i pro takzvaný ostrovní provoz, tedy pro nasazení v místech bez připojení k elektrizační soustavě.

Zkoumání úspor energií

Stavba Univerzitního centra energeticky efektivních budov (UCEEB) v Buštěhradě začala v roce 2011, je společným projektem čtyř fakult ČVUT. Otevřeno bylo o tři roky později, zcela hotov je projekt od loňska. Investice částečně placená z evropských dotací činila zhruba 670 miliónů korun.

Letos centrum nakoupilo přes 80 přístrojů, laboratorního vybavení a softwaru za 40 miliónů korun, také za přispění evropských dotací. Jednalo se například o zařízení na zkoušky mrazuvzdornosti stavebních materiálů, elektromobil, stacionární bateriové úložiště anebo lis na zkoušku tlakem.

Vědci v centru zkoumají například způsoby úspory energií při provozu budov, inovace při stavbách, efektivní využití obnovitelných zdrojů, systémy inteligentního řízení, kvalitu vnitřního prostředí a environmentální souvislosti.       
 

Zdroj: 
novinky.cz