Datum zveřejnění: 
17. 5. 2016

Profesor Petr Konvalinka je rodák z Hamru u Litvínova, ale v Praze žije již více než 30 let. Přirostla mu k srdci nejen proto, že zde přednáší na Stavební fakultě Českého vysokého učení technického. Od roku 2014 je rektorem nejstarší tuzemské technické univerzity.

"Kdo by si myslel, že člověk, jehož výsostným světem jsou čísla, přímky a kilogramy, se nenechá unést půvabem města a jeho přitažlivým rytmem, mýlil by se. Stačí se podívat, jaká místa má rektor s poetickým příjmením rád…

Petřínské sady
Tady jsem strávil krásné chvíle v době, kdy jsem studoval. Dodnes sem rád chodím, i když už nemám tolik času. Alespoň jednou za rok se jdu podívat na místa, která mám a stále budu mít v paměti.

Betlémská kaple
Prostor ceremoniálů Českého vysokého učení technického, který dýchá slavnostní atmosférou. Budou zde postaveny varhany, na jejichž stavbu sbírá finanční prostředky Nadace Spolku absolventů a přátel ČVUT.

Katedrála sv. Víta, Václava a Vojtěcha
S tímto místem mne vážou vzácné okamžiky historie našeho státu. Spolu s mými šesti kolegy, profesory ČVUT, jsme darovali zvonici katedrály zvon Ježíš, stal jsem se členem Nadace pro Svatovítské varhany a 14. května jsem se zúčastnil mše svaté při příležitosti 700. výročí narození krále a císaře Karla IV.

Stavební fakulta a rektorát ČVUT
Obě budovy jsou spojeny s mým pracovním životem. Jsem pyšný na to, že můžu přednášet studentům to, co jsem se sám naučil za léta působení v akademickém i praktickém životě.

Choco Café U červené židle
Sem rád chodím, líbí se mi zdejší příjemná atmosféra a prostředí. Výborné místo, když je klid, ke čtení a rozjímání

http://prazsky.denik.cz/moje-mista/rektor-petr-konvalinka-jaka-mista-mam...

Zdroj: 
pražský deník