Datum zveřejnění: 
6. 5. 2016

Dlouho se řešilo, zda a jakou budovou doplnit Vítězné náměstí v Praze 6, dejvický Kulaťák. V jižním sousedství rekonstruované Technické menzy v ulici Jugoslávských partyzánů nyní roste desetipodlažní Institut informatiky, robotiky a kybernetiky.
Nový institut tvoří s rekonstrukcí a dostavbou menzy jeden celek, budovy budou propojeny můstky, vzniknou podzemní garáže. Vše platí stát z programu pro výzkum a vývoj pro inovace, jen stavba vyjde téměř na 1,2 miliardy korun, bude obsahovat 40 tisíc metrů čtverečních ploch.
Celek spadá pod ČVUT. V horních patrech novostavby s výhledem na Pražský hrad bude mít kanceláře rektorát vysokého učení technického, prostor mají mít laboratoře pro roboty či drony.
Desetipodlažní budovy na Vítězném náměstí, které je památkovou zónou podle urbanistického rozvrhu prostoru Antonína Engela z 20. let 20. století, nestojí, nacházejí se pouze ve vysokoškolském areálu ČVUT. Architekt nového institutu Petr Franta Právu řekl, že se jimi řídil. "Nejvyšší bod, římsa, respektuje výšku sousedních monobloků v areálu," uvedl Franta.
O umístění stavby se dlouho vedl soudní spor. Stanovisko Klubu Za starou Prahu z roku 2010 se zmiňovalo o mrakodrapu, jehož umístění na Kulaťák by bylo hrubou urbanistickou chybou. Projekt se pak snížil.
Podle Fanty má obal stavby fungovat jako solární kolektor, a to díky dvojitému plášti budovy. Vnitřní obal bude tvořit trojsklo, vnější vznikne z nově používaného etylen-tetrafluoretylen (ETFE).
Má jít o průhledný nafukovací polštář pod konstantním tlakem, odolný vůči vlivům prostředí. Používá se na střechy, známý je z mnichovské fotbalové arény či pekingského olympijského stadiónu. V Dejvicích má jít o domácí primát. "Bude to první realizace fasády z ETFE u nás," řekl Franta.

Koncepce a podlaží

Otázka je, co realizace udělá s dalšími záměry na Vítězném náměstí. Nejde přitom jen o kritizovaný projekt Lední medvěd, který snad investor opustil. Rodí se prý opět nápady, co postavit v parku mezi Kulaťákem a vysokými školami a také na místě parkoviště u nich.
Do věci se patrně vloží město. "Podobu dostavby Vítězného náměstí určí koncepce, k jejímuž zpracování se zavázala městská rada v programovém prohlášení," sdělila Právu náměstkyně primátorky pro územní rozvoj Petra Kolínská (Trojkoalice, SZ). I kdyby závazná koncepce vznikla, nelze vyloučit, že bude pozdě. Jak je patrné i z nové zástavby na Evropské třídě v těsném sousedství Kulaťáku, podlaží jen přibývají.
O tři patra se nyní navýšila také samotná Technická menza v ulici Jugoslávských partyzánů. Architekt navrhl přistavět tři patra a zarovnat s uliční čárou. "Budova bývalé Technické menzy je patrná přes transparentní stěnu," popsal Franta.
    
 

Autor: 
Petr Janiš
Zdroj: 
Právo