Datum zveřejnění: 
6. 5. 2016

Česko je peskováno za nedostatek příležitostí pro ženy, IT firmy o ně však zájem mají. Jenže na vysokých školách na technických oborech studentky představují pouze jedenáct procent posluchačů, oproti některým západoevropským zemím, kde jich je téměř čtvrtina.

Počet vysokoškolských studentek v informatických oborech sice roste, ale procentní podíl zůstává přibližně stejný, protože o studium informatiky je čím dál větší zájem. "Studentky informatiky jsou pro studium často hodně zapálené, jsou poctivé a cílevědomé, nerady se vzdávají," říká Pavel Tvrdík, děkan Fakulty informačních technologií ČVUT v Praze. Pro ambiciózní ženy je oblast IT obrovská příležitost.

Po ženách je poptávka, protože firmy se snaží pracovní týmy mixovat a nejvyhledávanější jsou jako projektové manažerky, kde se uplatní ženský talent zvažovat situaci z více stran a nezaseknout se na konkrétním problému.

Mají však problém kvalifikované zaměstnankyně najít. Nedostatek žen má kořeny v jejich nižších ambicích a sebedůvěře. Na rozdíl od mužů se bojí výběrových řízení a neúspěch si berou na rozdíl od opačného pohlaví zbytečně osobně.

Jana Moudrá, spoluzakladatelka firmy Juicymo, se domnívá, že se ženy IT bojí zbytečně. "Hodně rychle se dokážou naučit programovat a uplatnit se. Obecně lze říci, že jsou pečlivější a snaživější," zdůrazňuje s tím, že podle ní ženy v oboru navzdory svému přesvědčení mají respekt i mezi muži.

To dokládá i jejich úspěch. Jana Moudrá vloni získala ocenění Google Developer Expert na programovací jazyk Dart (Google je dává lidem, kteří rozšiřují povědomí o jeho technologiích). A programátorka Eliška Čejpová ve stejném roce dostala pozvánku do San Franciska na konferenci Google I/O, díky nasazení v GUG CZ, což je společenství skupin lidí se zájmem o Google technologie, které je na této firmě nezávislé.

Nedostatek žen v informatice se snaží vyřešit několik projektů. ČVUT v Praze se dívky snaží přilákat ke studiu informatiky například přes webový portál www.holkypozor.cz, který upozorňuje středoškolačky na možnosti studia na technických oborech. Pořádá Junior Tech University pro dívky ze středních škol, kdy pod vedením odborného mentora z ČVUT pracují po dobu dvou měsíců na vybraných fakultách na svých výzkumných projektech.

Zdroj: 
tyden.cz